Upozorenje Banke za međunarodna poravnanja

BIS poziva centralne banke da ne smanjuju kamatne stope naglo

BankeSvet

16.9.2024 17:17 Autor: Vladimir Jokanović 1

BIS poziva centralne banke da ne smanjuju kamatne stope naglo BIS poziva centralne banke da ne smanjuju kamatne stope naglo
Banka za međunarodna poravnanja (BIS) pozvala je vodeće centralne banke da ne troše brzo kamatne rezerve koje su izgradile u poslednjih nekoliko godina naglim... BIS poziva centralne banke da ne smanjuju kamatne stope naglo

Banka za međunarodna poravnanja (BIS) pozvala je vodeće centralne banke da ne troše brzo kamatne rezerve koje su izgradile u poslednjih nekoliko godina naglim smanjenjem kamatnih stopa. Ova preporuka dolazi dok tržišta iščekuju da li će američke Federalne rezerve ove nedelje započeti dugo očekivani ciklus smanjenja kamatnih stopa, za četvrt ili za pola procenta.

BIS je saopštila da je važno da centralne banke zadrže određene „sigurnosne margine“ kako bi mogle da odgovore na očekivane recesije, ali i na neočekivane krize, poput pandemije Covid-19. BIS je upozorio da bi bilo šteta da se prostor za manevrisanje koji su centralne banke izgradile „protraći“ prebrzim smanjenjem kamatnih stopa, prenosi Reuters.

Federalne rezerve se spremaju za svoje prvo smanjenje kamatnih stopa u četiri godine, dok su druge centralne banke, uključujući Evropsku centralnu banku, Veliku Britaniju i Kanadu, već započele taj proces. Međutim, tržišta se još bore da predvide kada će se kamatne stope stabilizovati, s obzirom na trenutnu neizvesnost u globalnoj ekonomiji.

BIS je takođe analizirao dramatične promene na tržištima u avgustu, uključujući nagli pad tehnoloških akcija u SAD i globalnih deonica, kao i poremećaje izazvane promenom politike kamatnih stopa Banke Japana, što je dovelo do prestanka popularne prakse trgovine japanskim jenom.

Izveštaj je takođe ukazao na zabrinutost zbog stabilnosti finansijskog tržišta, posebno zbog rasta privatnih investicija u životno osiguranje preko „offshore“ reosiguranja, što životne osiguravače izlaže rizičnijim aktivama. Banka Engleske već je najavila da će ograničiti upotrebu ovog tipa reosiguranja u Velikoj Britaniji, dok globalni regulatori dele slične zabrinutosti.

  • ELLA

    16.9.2024 #1 Author

    Boje se manja ce biti zarada

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.