Američka komisija donela važnu odluku pre zvaničnog roka

Bitcoin ETF fondovi ipak odobreni!

BerzaInvesticijeSvet

11.1.2024 08:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Bitcoin ETF fondovi ipak odobreni! Bitcoin ETF fondovi ipak odobreni!
Američki regulatori su po prvi put odobrili osnivanje fondova kojima se trguje na berzi, baziranih na digitalnoj valuti bitcoin, što je potez koji je... Bitcoin ETF fondovi ipak odobreni!

Američki regulatori su po prvi put odobrili osnivanje fondova kojima se trguje na berzi, baziranih na digitalnoj valuti bitcoin, što je potez koji je najavljen kao značajan događaj za sektor digitalne imovine, čije tržište se u ovom trenutku procenjuje na oko 1,7 biliona dolara. Ovim činom bitcoinu su i zvanično otvorena vrata Wall Streeta.

Komisija za hartije od vrednosti (SEC) čiji trodelni mandat uključuje i zaštitu investitora, odobrila je fondove industrijskih “teškaša” Blackrock, Invesco i Fidelity, ali i manjih konkurenata, uključujući investicioni fond Valkyrie, da počnu da trguju u četvrtak, prenosi Bloomberg.

Odobrenja označavaju retku kapitulaciju SEC-a nakon njegovog protivljenja ovoj odluci koje je trajalo više od jedne decenije, otkako su Tajler i Kameron Vinklevos (Tyler, Cameron Winklevoss) prvi put predložili bitcoin ETF 2013. godine.

Iznenadno apliciranje Komisiji za osnivanje bitcoin ETF-a od strane investicionog giganta Blackrocka prošlog juna, a potom i presuda Apelacionog suda u kojoj je ranija odluka o odbijanju apliciranja nazvana “hirovitom” i „proizvoljnom“, podigla je tržište kriptovaluta u drugoj polovini godine, a bitcoin je stekao više od 160 odsto, dok su ulagači u digitalne imovine nagađali da bi SEC mogao konačno da odobri ovakve ETF-ove.

„Današnje odobravanje listinga i trgovanja određenim spot bitcoin ETF akcijama, ne znači da smo odobrili ili podržali bitcoin“, rekao je predsednik SEC Geri Gensler (Gary Gensler) u zvaničnom saopštenju. „Investitori treba da budu oprezni u pogledu bezbrojnih rizika povezanih sa bitcoinom i proizvodima čija je vrednost vezana za kriptovalute”, pojasnio je Gensler.

Ovo neobično objašnjenje (“trgovina je dozvoljena, ali valutu te trgovine ne podržavamo”), dolazi zapravo nekoliko dana pre roka za donošenje odluke o bitcoin ETF fondovima, odnosno redovne sednice SEC-a 15. januara. Događaj sa objavom lažnog tvita na zvaničnom nalogu SEC-a početkom ove nedelje, u kome je objavljeno da će SEC odobriti postojanje ovakvih ETF fondova, samo je ubrzao proglašenje.

Može se očekivati da će tržište kriptovaluta, ali i Wall Street u celini, danas pozitivno reagovati na ovu vest.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...