Da li će biti doneta važna odluka u vezi sa ETF fondovima?

Pažnja velikih investitora 15. januara usmerena na američku Komisiju za hartije od vrednosti

AnalizaBerzaInvesticijeSvet

10.1.2024 15:16 Autor: Marko Miladinović 4

Pažnja velikih investitora 15. januara usmerena na američku Komisiju za hartije od vrednosti Pažnja velikih investitora 15. januara usmerena na američku Komisiju za hartije od vrednosti
Lažna objava na zvaničnom nalogu američke Komisije za hartije od vrednosti (SEC) u utorak, 9. januara, na društvenoj mreži X (nekadašnjem Twitteru), ponovo je... Pažnja velikih investitora 15. januara usmerena na američku Komisiju za hartije od vrednosti

Lažna objava na zvaničnom nalogu američke Komisije za hartije od vrednosti (SEC) u utorak, 9. januara, na društvenoj mreži X (nekadašnjem Twitteru), ponovo je pokrenula lavine komentara i diskusije novinara i analitičara na tržištima kapitala i digitalne imovine o potencijalnoj važnosti i veličini ETF fondova baziranih na bitcoinu, i njihovim mogućnostima.

Naime, očekuje se da će SEC 15. januara doneti dugo očekivanu odluku o praktičnom legalizovanju bitcoin ETF-ova, odnosno uključivanju njihovog trgovanja u redovne kanale hartija od vrednosti. Ta odluka imaće snagu da u jednom danu stvori kapital meren desetinama, pa i stotinama milijardi dolara na tržištu digitalne imovine, ukoliko bude pozitivna. U supotnom, može da “izbriše” enormnu vrednost sa tržišta.

Sporni tvit na zvaničnom nalogu SEC-a govorio je o Komisijinom navodnom prihvatanju bitcoin ETF-ova, što je ova američka regulatorna finansijska institucija hitno demantovala, dolivajući ulje na vatru, odnosno rasplamsavajući temu realnih ili lažnih mogućnosti ovakvih fondova, i to samo nekoliko dana pre važne odluke.

ETF (Exchange Traded Fund) je fond koji uglavnom ulaže u veći broj sredstava, a ulagači zapravo čitavim indeksom tog fonda potom trguju na berzama. U suštini, kupovinom indeksa kupuju raznovrstan portfolio, čime se na neki način obezbeđuju od mogućih rizika. S druge strane, bitcoin ETF je fond koji ulaže samo u bitcoin, dakle kod njega nema diverzifikacije.

Zašto bi neko ulagao u Bitcoin ETF umesto da direktno kupi bitcoin?

“Najpre, zbog regulative. Nekim institucionalnim investitorima nije dozvoljeno da investiraju u bitcoin, ali im jeste dozvoljeno da investiraju u fondove. Takođe, mnogi se ne osećaju komforno da sami čuvaju bitcoin, naročito na kripto berzama, nakon nemilih događaja iz prošle godine (pad berze FTX). S druge strane, oni koji su navikli na tradicionalne berze verovatno bi mirno spavali znajući da im, recimo, Blackrock čuva bitcoine. Upravo zato se očekuje da bi ovakvi ETF-ovi mogli da donesu pravu eksploziju kad je u pitanju institucionalno prihvatanje bitcoina kao investicije”, objašnjava za Biznis.rs Igor Mirković, specijalista za kripto industriju iz prve srpske menjačnice kriptovaluta ECD.

Foto: Unsplash.com

Prema rečima našeg sagovornika, eventualno odobrenje bitcoin ETF-a može biti prekretnica koja će otvoriti vrata za masovno usvajanje bitcoina, dok analitičari upoređuju potencijalni bitcoin ETF sa ETF-om zlata koji je lansiran 2004. godine. Nakon njegovog uvođenja cena zlata skočila je za više od 300 odsto u narednih nekoliko godina.

Sličan skok se prognozira i za bitcoin ukoliko dođe do usvajanja od strane SEC-a.

“Očekuje se investiranje velike količine kapitala u kriptovalute preko ovih fondova. Većina investitora je shvatila značaj uključivanja bitcoina u svoj portfolio i dugo su čekali ovu opciju. Kada sa jedne strane imamo ogromnu potražnju, a sa druge bitcoin čija količina je ograničena na 21 milion tokena, rezultat je skok njegove cene”, kaže Mirković.

Pored toga, kako tvrdi domaći ekspert za kriptovalute, mogu se očekivati i takozvani „ETF tržišni ratovi“, gde će se veliki broj kapitalnih fondova boriti za kompanije i korisnike da odaberu baš njihov bitcoin ETF, dok bi SEC mogao taktički da odobri više različitih bitcoin ETF-ova u narednom periodu.

Mnogi planiraju marketing kampanje, a počinje i borba ko će ponuditi niže troškove i bolje uslove korisnicima. Kada je tržišna konkurencija tako jaka, pobednici su uglavnom investitori i korisnici. Značajno je istaći i da kapitalni fondovi često vole da podignu cenu onoga što prodaju.

“Ko je kupio bitcoin početkom prošle godine, trenutno je u profitu od preko 150 odsto u odnosu na brojne američke kompanije koje će ga kupiti tek kada ETF-ovi budu dostupni. Ovaj trend otvara nova vrata i pruža izuzetne mogućnosti za sve nas u svetu kriptovaluta”, zaključuje Igor Mirković.

  • MAXMAD

    10.1.2024 #1 Author

    Amerika, Amerika zemlja velika…

    Odgovori

  • tamara71

    10.1.2024 #2 Author

    Potpuno suprotno poenti bitcoina

    Odgovori

  • STEPA

    11.1.2024 #3 Author

    Sve je usmereno ka njima

    Odgovori

  • SENSEI

    11.1.2024 #4 Author

    Svu pažnju treba preusmeriti isključivo na američku komisiju

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...