posle nereda u prestonici brazila uhapšeno 1.500 ljudi

Bolsonaro pred ekstradicijom u „nezgodnom“ trenutku

Svet

10.1.2023 09:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Bolsonaro pred ekstradicijom u „nezgodnom“ trenutku Bolsonaro pred ekstradicijom u „nezgodnom“ trenutku
Bivši predsednik Brazila Žair Bolsonaro (Jair Bolsonaro) hospitalizovan je u Orlandu u saveznoj američkoj državi Floridi zbog jakih bolova u stomaku, preneli su danas... Bolsonaro pred ekstradicijom u „nezgodnom“ trenutku

Bivši predsednik Brazila Žair Bolsonaro (Jair Bolsonaro) hospitalizovan je u Orlandu u saveznoj američkoj državi Floridi zbog jakih bolova u stomaku, preneli su danas brazilski mediji ne navodeći izvore.

Bolsonaro, bivši izrazito desničarski predsednik, napustio je Brazil dva dana pre kraja svog mandata kako bi izbegao 1. januara inauguraciju novog predsednika, levičara Luisa Inasija Lule da Silve (Luiz Inacio Lula da Silva).

Bivši predsednik Brazila primljen je u bolnicu Orlanda zbog “jakih bolova u stomaku“, preneo je dnevnik Globo, dan posle upada Bolsonarovih pristalica u državne institucije u Braziliji. Bolsonaro, koji je negirao umešanost u taj upad, ima 67 godina i ozbiljne posledice od uboda nožem u septembru 2018. godine. Uboden je tokom predsedničke kampanje i izbora na kojima je pobedio, preneo je Danas.

Od tada Bolsonaro ima problema sa zdravljem. Nekoliko puta je hitno hospitalizovan i šest puta je operisan od 2018. godine.

Međutim, nekoliko kongresmena iz redova Demokratske partije pozvalo je u ponedeljak na ekstradiciju Bolsonara Brazilu, usred masovnog pozivanja pred sudove i istražne komisije njegovih bivših sekretara i guvernera provincija zbog korupcije.

U isto vreme, Brazil su potresle nove velike demonstracije, i to upravo Bolsonarovih pristalica. U administrativnoj prestonici Braziliji protestanti su upali u državne institucije. Protestanti traže da aktuelni predsednik Da Silva konačno pokrene državu “s mrtve tačke” pošto je deo političara pozvan pred sud, a institucije za to vreme stoje, piše Guardian.

Posle nereda u Braziliji, tokom dva dana uhapšeno je čak 1.500 ljudi.

S druge strane, i Da Silva je bio u pritvoru zbog korupcije. Upravo ga je Bolsonarova administracija uhapsila 2017. godine, pa je proveo 18 meseci u zatvoru.

Bolsonaro je bio pod velikim pritiskom i kritikama svetskih državnika i javnosti, jer je za vreme njegovog mandata sprovedeno najveće krčenje Amazonske prašume zbog širenja zasada soje i kafe, dok je jaz između bogatih i siromašnih porastao do rekordno istorijskih nivoa.

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) sada je pod pritiskom svojih partijskih kolega da pošalje praktilno odbeglog Boslonara Brazilu, ali u „nezgodnom“ trenutku s obzirom na poslednje događaje, jer bi taj potez mogao da podstakne nove sukobe u najvećoj ekonomiji Južne Amerike.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...