najugroženije države Brazil, Indonezija, Gana i Surinam

Dokazan poguban uticaj rudarstva na tropske šume

EkologijaSvetU fokusuVesti

15.9.2022 19:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Dokazan poguban uticaj rudarstva na tropske šume Dokazan poguban uticaj rudarstva na tropske šume
Rastuća potražnja za mineralima i njihova eksploatacija ubrzavaju krčenje šuma širom sveta, a posebno su ugrožene tropske šume. Danas se dvostruko više sirovina izvlači... Dokazan poguban uticaj rudarstva na tropske šume

Rastuća potražnja za mineralima i njihova eksploatacija ubrzavaju krčenje šuma širom sveta, a posebno su ugrožene tropske šume. Danas se dvostruko više sirovina izvlači iz svetskih rudnika u odnosu na 2000. godinu.

Pun obim uticaja na tropske ekosisteme je do sada bio nepoznat. Naučnici sa Privrednog univerziteta u Beču su zajedno sa drugim univerzitetima predstavili prvu sveobuhvatnu studiju o pojačanom gubitku šuma usled intenziviranja rudarstva.

U periodu od 2000. do 2019. godine rudarstvo je direktno bilo odgovorno za gubitak 3.264 kvadratna kilometra tropskih šuma. Čak 80 odsto te površine se nalazi u četiri zemlje – Indoneziji, Brazilu, Gani i Surinamu.

Studija pokazuje značajne, ali neravnomerno raspoređene i često nekontrolisane uticaje na ove posebno biološki raznovrsne ekosisteme.

Istraživači su uporedili geografske koordinate rudnika sa podacima o gubitku šuma iz izveštaja “Global Forest Change“. Podaci pokrivaju 26 zemlje od kojih se 76,7 odsto odnosi na krčenje tropskih šuma.

Pored direktnog krčenja šuma u 18 od 26 zemalja u prečniku od 50 kilometara oko rudnika ustanovljeno je povećano krčenje terena koje se ne može objasniti drugim faktorima. Ovo indirektno krčenje je posledica pojave novih naselja ili saobraćajne infrastrukture u blizini rudnika.

„Da bismo zaštitili lokalne ekosisteme u tropskim krajevima, potrebne su tačne procene uticaja rudarstva i strategije za ublažavanje tog uticaja“, izjavio je Štefan Giljum (Stephan Gium), jedan od autora studije. 

  • SUNCOKRET

    16.9.2022 #1 Author

    Neoprezno krčenje šuma ugrožava celu planetu i njen eko sistem.

    Odgovori

  • SNEZANA

    16.9.2022 #3 Author

    Ako se ovako nastavi,ne pise nam se dobro

    Odgovori

  • GOCA BG

    16.9.2022 #4 Author

    Kasno je doslo do zvanicnog dokaza…

    Odgovori

  • Ceca

    18.9.2022 #5 Author

    Bas tako…i ko zna na sta sve jos…

    Odgovori

  • MARIJA

    23.9.2022 #6 Author

    Mi ljudi smo obične štetočine.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...