Bilans duplo gori u odnosu na 2019. godinu

U Nemačkoj do sredine avgusta izgorelo 4.300 hektara šuma

EkologijaEUU fokusuVesti

26.8.2022 20:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 18

U Nemačkoj do sredine avgusta izgorelo 4.300 hektara šuma U Nemačkoj do sredine avgusta izgorelo 4.300 hektara šuma
U Nemačkoj je do sredine avgusta u velikim požarima izgorelo skoro 4.300 hektara šuma, saopštili su Udruženje vlasnika šuma i Nemački vatrogasni savez u... U Nemačkoj do sredine avgusta izgorelo 4.300 hektara šuma

U Nemačkoj je do sredine avgusta u velikim požarima izgorelo skoro 4.300 hektara šuma, saopštili su Udruženje vlasnika šuma i Nemački vatrogasni savez u Berlinu.

Bilans je znatno gori u odnosu na prethodni rekord iz 2019. godine, kada je izgorelo 2.711 hektara.

Neophodni su, kako se navodi, zakonska prenamena šuma i stvaranje prolaza, vodotokova za gašenje požara i takozvanih šumskih požarnih barijera. Vatrogasci traže još helikoptera i terenskih vozila, piše DPA.

Međutim, važno je i da ljudi promene ponašanje. Na primer, ne treba pušiti u šumi kad su vrućine, niti parkirati ugrejane automobile na suvu travu.

Kada je reč o mrtvom drvetu, njegova ekološka korist je nesporna, rekao je šef udruženja vatrogasaca Karl-Hajnc Banse (Heinz), i istakao da količine na nekim mestima ipak treba smanjiti. U nacionalnim parkovima, na primer, mrtvo drvo treba potpuno ukloniti.

Tamo gde postoje staze koje u slučaju požara koriste vatrogasci ne treba da budu gomile trulog drveta visine jednog metra, jer je to previše opasno.

Država treba da ulaže više kako bi šume bile otpornije na klimatske promene i požare, čemu može doprineti, na primer, sadnja odgovarajućih vrsta drveća, rekao je Andreas Biter (Bitter), predsednik Udruženja vlasnika šuma.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...