BORBA ZA OČUVANJE RADNIH MESTA U VELIKOJ BRITANIJI Državne subvencije za plate zatražilo 76 odsto kompanija

SvetVesti

14.5.2020 15:25 Autor: Ljiljana Begović 0

BORBA ZA OČUVANJE RADNIH MESTA U VELIKOJ BRITANIJI Državne subvencije za plate zatražilo 76 odsto kompanija BORBA ZA OČUVANJE RADNIH MESTA U VELIKOJ BRITANIJI Državne subvencije za plate zatražilo 76 odsto kompanija
Više od tri četvrtine britanskih poslodavaca prijavilo se za vladin program subvenconisanja zarada za zaposlene, čiji je cilj očuvanje radnih mesta u periodu obustave... BORBA ZA OČUVANJE RADNIH MESTA U VELIKOJ BRITANIJI Državne subvencije za plate zatražilo 76 odsto kompanija

Više od tri četvrtine britanskih poslodavaca prijavilo se za vladin program subvenconisanja zarada za zaposlene, čiji je cilj očuvanje radnih mesta u periodu obustave rada zbog pandemije korona virusa, prema rezultatima državnog istraživanja.

Čak 76 procenata kompanija koje su anketirane u periodu od 20. aprila do 3. maja navelo je da su aplicirale za ovu podršku, saopštila je Kancelarija za nacionalnu statistiku (ONS). U prethodnom istraživanju kancelarije bilo je 66 odsto poslodavaca koji su se prijavili za subvencije zarada zaposlenih, piše Reuters, prenosi Tanjug.

Program za očuvanja radnih mesta, prema kojem država uplaćuje 80 odsto za plate privremeno otpuštenih radnika, ima ključnu ulogu u nastojanjima Britanije da spreči da očekivano udvostručavanje stope nezaposlenosti bude još veće.

Ministar finansija Riši Sunak(Rishi Sunak) izjavio je da ovaj program košta državu oko osam milijardi funti (9,8 milijardi dolara) mesečno, i da će biti produžen do kraja oktobra. Takođe je naveo da će kompanije morati da učestvuju u tim troškovima od avgusta.

Foto:Pixabay.com

Prema izveštaju Kancelarije za statistiku, 22 odsto preduzeća koja su učestvovala u anketi je privremeno obustavilo trgovanje, što je nešto niži procenat nego ranije, a manje od jedan posto je trajno zatvoreno. Banka Engleske je procenila da će ekonomski pad u tromesečnom periodu, do juna, verovatno iznositi 25 odsto, nakon čega bi trebalo da počne oporavak aktivnosti.

U anketi ONS je učestvovalo nešto više od 5.000 firmi.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...