BREXIT BEZ DOGOVORA LOŠ ZA OBE STRANE Šteta nemerljiva, kaže Ljubodrag Savić za Biznis.rs

IzdvajamoSvetVesti

19.10.2020 15:42 Autor: Vladimir Jokanović 0

BREXIT BEZ DOGOVORA LOŠ ZA OBE STRANE Šteta nemerljiva, kaže Ljubodrag Savić za Biznis.rs BREXIT BEZ DOGOVORA LOŠ ZA OBE STRANE Šteta nemerljiva, kaže Ljubodrag Savić za Biznis.rs
Sudeći prema ishodu samita Evropske unije i Velike Britanije prošle nedelje u Briselu i dramatčnim izjavama koje su usledile, Brexit bez dogovora sve je... BREXIT BEZ DOGOVORA LOŠ ZA OBE STRANE Šteta nemerljiva, kaže Ljubodrag Savić za Biznis.rs

Sudeći prema ishodu samita Evropske unije i Velike Britanije prošle nedelje u Briselu i dramatčnim izjavama koje su usledile, Brexit bez dogovora sve je izvesniji. Ipak, sve do isteka tranzicionog perioda i konačnog izlaska Britanije iz EU 31. decembra, nisu sasvim propali izgledi da će dve strane postići dogovor o budućim trgovinskim odnosima, pre svega jer bi to svima bilo ekonomski isplativo.

Prema rečima profesora Ekonomskog fakulteta u Beogradu, Ljubodraga Savića, još nema egzaktne analize štete koju bi pretrpele obe strane. „Šteta od Brexita svakako je nemerljiva. Moj utisak je da pored nesumnjive ekonomske štete, ogromnu štetu predstavlja tendencija da se ujedinjena Evropa ne smatra više Pijemontom koji okuplja oko sebe države i nacije“, rekao je prof. dr Savić u izjavi za Biznis.rs.

Poznato je da u međunarodnim odnosima ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno, kao i da je praksa o odlučivanju u EU pokazala da se dogovori i odluke često donose u poslednji čas. Osim toga, dogovor bi bio u interesu Brisela i Londona. Uz blagi nagoveštaj da bi dogovor o Brexitu ipak mogao biti postignut, vrednost britanske funte ojačala je 0,4 odsto u odnosu na evro i 0,7 odsto prema dolaru.

Foto: Tanjug/AP

Britanski premijer našao se pred izazovom kako da objasni domaćoj javnosti zašto je pregovarački neuspeh o privrednom ribolovu (0,1 odsto britanskog BDP) doveo do razdora koji bi mogao da rezultira uvođenjem visokih evropskih tarifa u drugim sektorima, od stočarstva do automobilske industrije. Neuspeh bi bio utoliko veći, ako se ima u vidu da su za neke oblasti trgovinskih odnosa Brisel i London već usaglasili stavove.

Prema rečima jednog britanskog ministra, evropske carine na goveđe i jagnjeće meso iz Britanije, mogle bi da budu od 40 do 100 odsto, a na automobile 10 odsto. Takođe, Britanci koji drže svoje jahte na vezovima u Mediteranu moraće od Nove godine da plaćaju dvostruko više takse za svoja plovila.

Džonsonova najava da će budući odnosi Britanije sa EU biti u „australijskom“, umesto u „kanadskom stilu“, zapravo je najava Brexita bez dogovora, budući da Kanbera nije zadovoljna poslovnim odnosom sa Briselom i traži sporazum o slobodnoj trgovini. Takvim dogovorom ne bi bili zadovoljni ni britanski privrednici, bez obzira na to da li su načelno podržali Brexit.

„Kada bi pitali privrednike do Brexita ne bi ni došlo. Ipak, ne bih se iznenadio ako ne bude postignut dogovor o Brexitu“, ocenio je profesor Savić. On je dodao da ostaje pitanje da li je London sasvim samostalno doneo odluku o izlasku iz EU, ili je bilo i nekih spoljnih uticaja. Prema njegovim rečima EU je verovatno prošla svoj zenit iz perspektive budućeg razvoja i nema više pređašnju ekonomsku snagu, koja je načeta globalnom ekonomskom krizom 2008. godine.

Velike štete od „tvrdog“ Brexita imala bi Belgija, čija severna pokrajina Flandrija praktično zavisi od izvoza u Veliku Britaniju. Prema procenama stručnjaka sa belgijskog Univerziteta Luven, Brexit bez dogovora ugasio bi oko 42.000 radnih mesta u njihovoj zemlji, a britanske carine na uvoz voća u visini do 25 odsto, izazvale bi pad BDP Belgije za ne manje od 1,8 odsto. Belgija se poziva i na privilegije ribara iz Briža iz 17. veka, kojima je bio dozvoljen izlov u britanskim vodama.

Foto: Tanjug/AP

Evropski lideri, poput nemačke kancelarke Angele Merkel i dalje insistiraju na tome da je dogovor moguć i da bi „bio dobar za obe strane“, ali Velika Britanija mora pokazati želju za kompromisom. EU krivi britansku nepopustljivost što nije pružila dovoljne garancije poštene konkurencije evroskim kompanijama, posebno u oblasti državne pomoći.

Zvaničnici EU istakli su da je uprkos neuspehu samita u Briselu, veći deo sporazuma o budućim odnosima sa Londonom politički rešen, dok su preostale prepreke o pravu na ribolov, jednakim uslovima za poslovanje i rešavanju sporova u vezi sa trgovinskim sporazumom. Nagoveštaj da bi dogovor o Brexitu ipak mogao da bude postignut stigao je u ponedeljak u medije iz britanskog Parlamenta, koji bi tokom ove nedelje trebalo da odlučuje o Džonsonovom predlogu prekida razgovora, a kako se saznaje poslanici će verovatno insistirati na nastavku pregovora sa EU.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...