Trgovci ohrabreni potencijalnim usporavanjem rasta inflacije

Cena Brent nafte iznad 84 dolara po barelu

Svet

13.1.2023 10:28 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Cena Brent nafte iznad 84 dolara po barelu Cena Brent nafte iznad 84 dolara po barelu
Cene nafte porasle su u četvrtak prema 84 dolara, podstaknute očekivanjima da će popuštanje inflacije u Sjedinjenim Američkim Državama podstaći centralnu banku da zakoči... Cena Brent nafte iznad 84 dolara po barelu

Cene nafte porasle su u četvrtak prema 84 dolara, podstaknute očekivanjima da će popuštanje inflacije u Sjedinjenim Američkim Državama podstaći centralnu banku da zakoči tempo podizanja kamatnih stopa.

Trend rasta nastavio se i na jutarnjem trgovanju, pa se Brent naftom trguje po ceni od 84,15 dolara, dok je barel WTI nafte 78,62 dolara, pokazuju podaci objavljeni na sajtu OilPrice.com.

Tržišta beleže rast pod uticajem procena da izgledi za ekonomiju možda i nisu tako pesimistični kao što sugerišu prognoze Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), prenosi agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz.

MMF je nedavno upozorio da bi ova godina mogla biti teža od prošle zbog istovremenog usporavanja aktivnosti u SAD, Kini i Evropi.

Svetska banka je ove nedelje snizila prognozu rasta svetske ekonomije u 2023. godini na samo 1,7 odsto, upozorivši da svetu preti recesija zbog problema u snabdevanju energijom i podignutih troškova zaduživanja.

Međutim, trgovci su zaključili da bi podaci iz SAD mogli pokazati usporavanje rasta inflacije u decembru, što bi centralnoj banci omogućilo da ublaži tempo podizanja kamatnih stopa i pretnju recesije i slabljenja potražnje za naftom.

Dolar bi u tom slučaju oslabio, pa bi ojačala kupovna moć kupaca nafte s drugim valutama, što bi dodatno podržalo potražnju.

Njihova očekivanja potvrdio je podatak da su potrošačke cene u SAD u decembru porasle 6,5 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji mesec, nakon što rasta od 7,5 odsto u novembru.

Trgovci su i dalje optimistični i zbog otvaranja Kine nakon ublažavanja strogih mera za suzbijanje korona virusa, pa procenjuju da će potražnja za gorivom rasti u ovoj godini.

Neki analitičari pak smatraju da je neophodna doza opreza.

„Raspoloženje na tržištima je bezrezervno optimistično, ali ne smemo zaboraviti da bi moglo splasnuti jednako brzo kao što je i poraslo ukoliko podaci pokažu da se inflatorni pritisak zadržava“, naveo je Tamaš Varga (Tamas Varga) iz kompanije PVM.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je barel korpe nafte njenih članica u porastao na 78,23 dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...