CENA NAFTE I DALJE NESTABILNA Nismo još izašli iz opasnosti, upozorava OPEC

SvetVesti

30.6.2020 13:26 Autor: Vladimir Jokanović 0

CENA NAFTE I DALJE NESTABILNA Nismo još izašli iz opasnosti, upozorava OPEC CENA NAFTE I DALJE NESTABILNA Nismo još izašli iz opasnosti, upozorava OPEC
Cene sirove nafte u utorak do podne (CET) ponovo su izgubile na vrednosti, kao i dan ranije, kada su u popodnevnim i večernjim satima... CENA NAFTE I DALJE NESTABILNA Nismo još izašli iz opasnosti, upozorava OPEC

Cene sirove nafte u utorak do podne (CET) ponovo su izgubile na vrednosti, kao i dan ranije, kada su u popodnevnim i večernjim satima opet skočile. Nestabilnost je u proteklih nedelju dana ključna osobina naftnog tržišta, a prema rečima generalnog sekretara OPEC, Mohameda Barkinda, tržište nafte i dalje je u problemu.

„Jedna od glavnih briga industrije je što su usled dvostrukog šoka, ponude i potražnje, iscrpljeni kapaciteti skladištenja, kako na kopnu, tako verovatno i na moru“, rekao je Barkindo, prenosi portal „Oil Price“. On je dodao da bi se tržište nafte „srušilo“ ukoliko bi se dozvolilo da se skladišta napune do vrha.

On je naveo da je potrošnja zaliha iznad petogodišnjeg proseka industrije, ali i da tržište nafte još nije „izašlo iz šume“ (iz opasnosti). Prema sporazumu država OPEC i Rusije dnevna proizvodnja nafte smanjena je od 1. maja za 9,7 milion barela, ali prema novim informacijama dogovor se poštuje 87 odsto, jer zemlje kao što su Nigerija i Irak nisu ispunile svoje kvote.

Pomenuti sporazum će važiti do kraja jula, a za sada nema čvrstih nagoveštaja da će biti produžen, premda je oporavak potražnje, zbog straha od novog talasa pandemije korona virusa, sporiji nego što se očekivalo. Poesbna zabrinutost vlada zbog mogućnosti širenja novog talasa zaraze u Kini, čije je otvaranje u maju ključno doprinelo porastu potražnje za sirovom naftom.

Cena američke sirove nafte WTI (West Texas Intermediate) postigla je u utorak u 13 sati (CET) vrednost 39,13 dolara za barel, što je više nego što je vredela prethodnog dana u isto vreme (38,03), ali manje od vrednosti kojom je završeno trgovanje u ponedeljak.  Cena severnomorske nafte Brent u isto vreme u utorak bila je 41,15, u odnosu na 40,52, koliko je vredela 24 sata ranije, odnosno 41,72 koliko je vredela na zatvaranju trgovanja u ponedeljak, prema podacima specijalizovanog portala za monitoring energetskog tržišta „OilPrice“

Tagovi
CENA NAFTA OPEC

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...