Vašington izdao šestomesečnu dozvolu za transakcije s venecuelanskim energetskim sektorom

Cena nafte u blagom padu, barel nešto viši od 92 dolara

Svet

21.10.2023 08:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 11

Cena nafte u blagom padu, barel nešto viši od 92 dolara Cena nafte u blagom padu, barel nešto viši od 92 dolara
Prema podacima na sajtu OilPrice u subotu ujutru, cena Brent nafte iznosila je 92,16 dolara po barelu, dok je teksaška WTI nafta, referentna za... Cena nafte u blagom padu, barel nešto viši od 92 dolara

Prema podacima na sajtu OilPrice u subotu ujutru, cena Brent nafte iznosila je 92,16 dolara po barelu, dok je teksaška WTI nafta, referentna za američko tržište, iznosila 88,08 dolara, što ukazuje na blagi pad u odnosu na prethodne dane.

Na međunarodnim tržištima, cene nafte porasle su u petak iznad 93 dolara, budući da su trgovce zabrinuli signali Izraela o skoroj invaziji na blokiranu palestinsku enklavu Gazu, koja bi mogla proširiti sukob na celi Bliski istok i ugroziti snabdevanje, prenosi Mina.

Na londonskom tržištu cena barela je nakon podneva bila viša 88 centi nego na prethodnom zatvaranju trgovine i iznosila je 93,26 dolara.

U Njujorku se barelom s isporukama u novembru trgovalo po 95 centi višoj ceni, od 90,32 dolara, prenosi Hrportfolio.

U četvrtak su cene snažno varirale, budući da je zabrinutost za snabdevanje zbog sukoba Izraela i palestinske militantne grupe Hamas nakratko stišala najava da će Sjedinjene Američke Države (SAD) ublažiti sankcije Venecueli i omogućiti povratak njene nafte na svetska tržišta.

Vašington je izdao šestomesečnu dozvolu za transakcije s venecuelanskim energetskim sektorom, nakon dogovora vlade u Karakasu i opozicije o izborima u narednoj godini. No, Venecueli će trebati vremena da poveća proizvodnju, zbog slabih ulaganja u sektor.

Pred kraj trgovine, ponovo je prevladala zabrinutost za snabdevanje s Bliskog istoka, nakon talasa protesta u arapskim zemljama, Iranu i Turskoj, zbog napada na bolnicu u blokiranoj palestinskoj enklavi Gazi, u kojem je poginulo gotovo 500 ljudi.

Tel Aviv je najavio kopnenu invaziju na Gazu, a izraelski ministar obrane, Joav Galant (Yoav Gallant), rekao je u četvrtak vojnicima u blizini granice da će uskoro videti palestinsku enklavu „iznutra“, sugerišući skori početak vojne operacije.

Strah od sukoba dodatno je raspirio Pentagon objavom da je SAD iznad Crvenog mora presreo projektile ispaljene iz Jemena prema Izraelu.

„Cene nafte značajno su podigle i naznake skore izraelske kopnene ofanzive u Pojasu Gaze. U Londonu barel ponovo košta 93 dolara. Ali, situacija u snabdevanju za sada se nije promenila“, napisali su analitičari Commerzbanka u belešci u petak.

Cene podržavaju i procene o većem manjku u snabdevanju u četvrtom tromesečju, nakon što su vodeći proizvođači, Saudijska Arabija i Rusija, odlučili da na tržište izbacuju manje barela sve do kraja godine.

Dodatni su im podsticaj i niske zalihe, posebno u SAD. Vašington planira u decembru i januaru da kupi šest miliona barela sirove nafte za popunjavanje ispražnjenih strateških rezervi, saopštilo je u četvrtak Ministarstvo energetike.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je barel korpe nafte njenih članica u četvrtak pojeftinio 83 centa na 93,63 dolara.

Tagovi
CENE NAFTA SVET

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...