CENA WTI NAFTE OPET U PADU Minus 28 odsto posle nekoliko dana stabilnosti

SvetVesti

27.4.2020 19:01 Autor: Vladimir Jokanović 0

CENA WTI NAFTE OPET U PADU Minus 28 odsto posle nekoliko dana stabilnosti CENA WTI NAFTE OPET U PADU Minus 28 odsto posle nekoliko dana stabilnosti
Cena američke sirove nafte WTI (West Texas Intermediate) ponovo je u padu, tako da je 12,29 dolara po barelu u ponedeljak najniža cena i... CENA WTI NAFTE OPET U PADU Minus 28 odsto posle nekoliko dana stabilnosti

Cena američke sirove nafte WTI (West Texas Intermediate) ponovo je u padu, tako da je 12,29 dolara po barelu u ponedeljak najniža cena i njen najveći procentualni pad (27,86) od istorijskog kraha naftnog tržišta 20. aprila. Vrednost severnomorske nafte Brent opala je za 10,45 odsto i sada je ponovo ispod 20 dolara za barel, preciznije 19,2.

„Iako berza i dalje pokazuje optimizam u pogledu života nakon korona virusa, u energetskoj industriji je još veća tama i propast“, ocenio je Fil Flin (Phil Flynn), stariji analitičar tržišta u kompaniji Price Futures Group, prenosi njujorški specijalizovani ekonomski portal MarketWatch.

Prema njegovim rečima nemir u proizvodnji nafte osećaće se decenijama, dok je u kratkom roku sve stvar trenutne ponude. „Cisterne pune nafte plutaju u okeanu, ali nemaju gde da plove (kome da je prodaju), a proizvođači režu proizvodnju, ali ne dovoljno brzo da bi se prevazišao najznačajnij kolaps potražnje u istoriji planete“, rekao je Flin.

Bjornar Tonhagen (Bjornar Tonhaugen) šef analitike za naftno tržište u norveškoj Rystad Energy, naveo je da cene mogu samo da padaju dok proizvođači nemaju gde da skladište svoju naftu. „Tržište zna da ostaje problem skladištenja i mi smo na putu da do iduće nedelje nakrcamo sve rezervoare“, rekao je Tonhagen.  

Ekstremna ranjivost tržišta mogla bi potrajati narednih nedelja, zapravo sve dok se ne bude ponovo povećala potražnja za naftom. Drugi razlog za ponovni veliki pad cena nafte je trgovanje fjučersima kratkoročnih ugovora, koji su na isteku i investiranje u dugoročnije ugovore.

Prošlog ponedeljka cena nafte WTI pala je ispod nule, do negativnih -37,63 dolara za barel. Reč je o istorijskom događaju, kakav nije zapamćen od kada se trguje naftom. Cena WTI nafte pala je 321 odsto u jednom danu, a onda je postepeno rasla i u narednih nekoliko dana stabilizovala se na oko 15,5 dolara.

Tagovi
CENA NAFTA

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...