Raste potražnja za plemenitim metalom

Cena zlata na novom istorijskom maksimumu

InvesticijeSvet

21.10.2024 13:33 Autor: Vladimir Jokanović 0

Cena zlata na novom istorijskom maksimumu Cena zlata na novom istorijskom maksimumu
Cena zlata dostigla je u ponedeljak istorijski maksimum, podstaknuta geopolitičkim tenzijama i smanjenjem kamatnih stopa centralnih banaka. Cena zlata porasla je za 0,4 odsto... Cena zlata na novom istorijskom maksimumu

Cena zlata dostigla je u ponedeljak istorijski maksimum, podstaknuta geopolitičkim tenzijama i smanjenjem kamatnih stopa centralnih banaka. Cena zlata porasla je za 0,4 odsto na 2.732,45 dolara po unci (31,1 gram) u ranoj trgovini u Londonu, što predstavlja rast cene za 40 odsto u proteklih godinu dana.

Rat na Bliskom istoku, zajedno sa neizvesnošću oko ishoda američkih predsedničkih izbora sledećeg meseca, dodatno je učvrstio privlačnost zlata kao sigurnog utočišta za investitore, prenosi Financial Times.

Analitičari ocenjuju da je perspektiva ulaganja u zlato optimistična, predviđajući rast cene plemenitog metala na 3.000 dolara za uncu iduće godine. Očekivanje daljih smanjenja kamatnih stopa američkih Federalnih rezervi i drugih centralnih banaka, takođe je podstaklo rast cena zlata ove godine.

Mnoge centralne banke nalaze se u fazi ublažavanja monetarne politike, sa nedavnim smanjenjem kamatnih stopa u evrozoni, Kanadi i Velikoj Britaniji. Iako je fizička potražnja za zlatom opala zbog visokih cena na najvećem tržištu – Kini, kupovina centralnih banaka je bila veoma jaka jer diversifikuju svoje rezerve dalje od dolara.

Tokom prve polovine ove godine, kupovina centralnih banaka dostigla je rekordnih 483 tone, prema podacima Svetskog saveta za zlato. Zapadni investitori su takođe masovno ulagali u zlato od leta, sa pet uzastopnih meseci globalnih priliva u fondove povezane sa zlatom od maja do septembra.

Cene srebra takođe su značajno porasle, dostižući nivo blizu najvišeg u poslednjih 12 godina, što je posledica ograničene ponude ovog metala koji se koristi u elektronici i fotonaponskim ćelijama, kao i usled rasta cena zlata.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.