stabilizacija nakon odluke opec+

Cene nafte na međunarodnim tržištima ispod 80 dolara

Svet

2.12.2023 09:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Cene nafte na međunarodnim tržištima ispod 80 dolara Cene nafte na međunarodnim tržištima ispod 80 dolara
Prema podacima na sajtu OilPrice u subotu ujutru, cena Brent nafte iznosila 78,88 dolara po barelu, dok teksaška WTI nafta, referentna za američko tržište,... Cene nafte na međunarodnim tržištima ispod 80 dolara

Prema podacima na sajtu OilPrice u subotu ujutru, cena Brent nafte iznosila 78,88 dolara po barelu, dok teksaška WTI nafta, referentna za američko tržište, iznosila 74,07 dolara.

Cene nafte stabilizovale su se u petak na međunarodnim tržištima blizu 81 dolar, nakon što su vodeći proizvođači zatekli trgovce odlukom o dodatnom smanjenju snabdevanja na početku naredne godine, za manje od milion barela dnevno.

Na londonskom tržištu cena barela sa rokom isporuke u februaru bila je gotovo nepromenjena u odnosu na prethodno zatvaranje trgovine i iznosila je 80,87 dolara.

Značajnijih promena nije bilo ni na američkom tržištu, gde se barelom trgovalo po 76,11 dolara, prenosi Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Cene su pale nakon što su Organizacija zemalja izvoznica nafte i njeni saveznici (OPEC+) odlučili dodatno da smanje snabdevanje u prvom tromesečju za dodatnih de facto 700.000 barela dnevno, kada se uzmu u obzir važeća saudijska i ruska ograničenja koja će biti produžena.

OPEC+ proizvodi više od 40 odsto svetske nafte i smanjuje snabdevanje kako bi podržao cene koje su se spustile s gotovo 100 dolara prema 80 dolara po barelu, pod pritiskom zabrinutosti za ekonomski rast u uslovima podignutih kamatnih stopa.

Odluka grupe izazvala je među trgovcima skepsu i konfuziju, budući da će proizvođači snabdevanje smanjivati dobrovoljno. Analitičari su očekivali da će tržištu uskratiti puno više barela i da će insistirati na poštovanju dogovora.

Foto: Freepik.com

„Odluka neće stišati konfuziju na naftnom tržištu, kojem će biti neophodne sedmice i meseci da dokuči kako stvari stoje i to pod uslovom da izveštaji koje će proizvođači sami sastavljati budu uistinu verodostojni“, objasnio je raspoloženje među trgovcima analitičar PVM-a Džin Evans (John Evans).

Izvršni direktor Onyx Capital grupe Greg Njuman (Greg Newman), rekao je da bi istinsku nadu za dugoročnu ravnotežu na tržištu pružilo samo dramatično poboljšanje globalnih ekonomskih podataka na početku nove godine.

Podaci iz globalne industrije pokazali su slabost i u novembru, zbog posustale potražnje. Aktivnost u industriji evrozone ponovo se smanjila, objavio je S&P Global, dok iz kineske ekonomije stižu mešoviti signali.

OPEC je odvojeno objavio da je barel korpe nafte njegovih članica u četvrtak poskupio 1,11 dolara na 85 dolara.

Tagovi
CENE NAFTA SVET
  • ELLA

    3.12.2023 #1 Author

    Kod nas nikad skuplja. Spuste cenu 2 din pa podignu 5

    Odgovori

  • HANA

    3.12.2023 #2 Author

    Samo kod nas ide gore…

    Odgovori

  • ZELJKA

    3.12.2023 #3 Author

    Odlicno.

    Odgovori

  • BLIZANAC

    3.12.2023 #4 Author

    Samo neka održava ovaj nivo

    Odgovori

  • LAV

    3.12.2023 #5 Author

    Cene nafte kod nas su nesto drugo u odnosu na ostatak sveta.

    Odgovori

  • MAXMAD

    3.12.2023 #7 Author

    Kod nas 1dinar.

    Odgovori

  • SHALIMAR

    3.12.2023 #8 Author

    Sto vazi za ceo svet za Srbiju ne vazi kada je cena goriva u pitanju…

    Odgovori

  • CIGI

    3.12.2023 #9 Author

    Samo kod nas drzi cenu

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...