Najveći proizvođači postigli načelan dogovor

OPEC+ udvostručuje smanjenje produkcije nafte

Svet

30.11.2023 16:43 Autor: Vladimir Jokanović 1

OPEC+ udvostručuje smanjenje produkcije nafte OPEC+ udvostručuje smanjenje produkcije nafte
Zemlje članice OPEC+ složile su se u četvrtak da smanje isporuke nafte po završetku tekuće godine za dodatnih milion barela dnevno kako bi ispratile... OPEC+ udvostručuje smanjenje produkcije nafte

Zemlje članice OPEC+ složile su se u četvrtak da smanje isporuke nafte po završetku tekuće godine za dodatnih milion barela dnevno kako bi ispratile očekivani nastavak dobrovoljnog smanjenja isporuka iz Saudijske Arabije od takođe milion barela dnevno.

Članovi su se u načelu složili sa ovim predlogom o kome će glasati delegati, navode izvori sa virtuelnog zasedanja OPEC+, koji su insistirali na anonimnosti, prenosi Bloomberg.

Da je „principijelni“ dogovor postignut potvrdili su i izvori agencije Reuters, navodeći da će se o tome glasati na punom sastanku OPEC+. Kada je reč o specifičnostima dogovora, navodi se da je Alžir pristao da smanji proizvodnju nafte u januaru za 50.000 barela dnevno, Rusija za 500.000 barela dnevno, dok će Saudijska Arabija nastaviti da proizvodi milion barela nafte manje svakoga dana.

Na početku ministarskog sastanka (JMMC), delegati su rekli medijima da bi OPEC+ mogao da razgovara o dubljim rezovima proizvodnje nafte u prvom kvartalu 2024. godine, kao i da bi ukupno smanjenje proizvodnje moglo da dostigne blizu dva miliona barela dnevno u cilju podržavanja cena.

Cene nafte porasle su za više od jedan odsto na dan sastanka, a po objavljivanju vesti o postizanju dogovora, cene su za kratko vreme ubrzale rast na više od 1,5 odsto. Konačna odluka o planu proizvodnje u 2024. godini biće doneta na online sastanku OPEC+ u punom formatu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...