Veliki proizvođači nafte blizu dogovora sa afričkim zemljama

OPEC+ pred odlukom o smanjenju snabdevanja u 2024.

AnalizaBerzaInfrastrukturaSvet

29.11.2023 10:14 Autor: Vladimir Jokanović 1

OPEC+ pred odlukom o smanjenju snabdevanja  u 2024. OPEC+ pred odlukom o smanjenju snabdevanja  u 2024.
Sastanak OPEC+ u četvrtak biće najuticajniji događaj na naftnim tržištima ove nedelje. Ne samo zbog toga što bi bilo koja odluka mogla da ima... OPEC+ pred odlukom o smanjenju snabdevanja  u 2024.

Sastanak OPEC+ u četvrtak biće najuticajniji događaj na naftnim tržištima ove nedelje. Ne samo zbog toga što bi bilo koja odluka mogla da ima direktne posledice po cene nafte, a samim tim i na inflaciju, već i zbog toga što je sastanak odložen za četiri dana usled neslaganja unutar grupe zemalja OPEC+.

OPEC+ do sada je uvek pronalazio način da postigne dogovor, čak i ako je to značilo da najveći proizvođači preuzimaju na sebe više obaveza, tako da se očekuje da će nešto slično postići ove nedelje.

Pitanje je, međutim, koliko dugotrajne efekte će proizvesti eventualni dogovor imajući u vidu nedavni trend opadanja cena nafte i sve veću zabrinutost za globalni rast iduće godine. Cena referentne nafte Brent opala je značajno u poslednjih mesec i po dana sa više od 90 na ispod 80 dolara po barelu, pre nego što se stabilizovala na oko 80.

Referentne vrednosti sirove nafte zabeležile su svoju prvu pozitivnu nedelju u sedmici koja je završena 24. novembra, posle mesec dana kontinuiranog slabljenja. Trend je međutim ponovo postao negativan nakon što je OPEC+ odložio sastanak koji je bio zakazan za 26. novembar.

Grupa bi sada trebalo da se sastane u četvrtak, i to na daljinu, a ne uživo u Beču, kako je bilo prvobitno planirano, navodno nakon što su Angola i Nigerija izrazile nezadovoljstvo zbog svojih nižih kvota proizvodnje za 2024. godinu. Grupa se navodno u međuvremenu približila kompromisu, ali neizvesnost u pogledu dogovora i dalje ostaje.

Foto: Pixabay.com

Angola i Nigerija ciljale su na veću proizvodnju nafte, naveli su neimenovani zvaničnici grupe OPEC+ u izjavi za Reuters. Odlaganje sastanka dovelo je do naglog pada cena nafte, ali su se cene oporavile i u petak je nafta brent koštala više od 81 dolar za barel.

Jedan od četiri izvora, koji su govorili pod uslovom anonimnosti, rekao je da oseća sa „99 odsto sigurnosti“ da bi OPEC+ mogao da postigne sporazum 30. novembra. Drugi izvor naveo je „postignuto razumevanje“ oko pitanja afričkih proizvođača. Ostala dva izvora potvrdila su da je dogovor blizu.

Predstavnik Nigerije u organizaciji OPEC Gabrijel Tanimu Aduda naveo je da nije upoznat sa bilo kakvim neslaganjima sa drugim članicama grupe OPEC+ u vezi sa ciljevima proizvodnje u njegovoj zemlji. Nigerija i Angola su bile među nekoliko zemalja kojima su postavljeni niži ciljevi na poslednjem sastanku OPEC+ u junu, nakon godina neispunjavanja prethodnih obaveza.

Angola je od oktobra proizvodila manje od svoje kvote za 2024. godinu, prema procenama nezavisnih izvora na koje se poziva OPEC. Nigerija se približila kvoti proizvodnje za 2024. godinu od 1,38 miliona barela dnevno. Nekoliko analitičara ocenilo je da će OPEC+ produžiti ili produbiti smanjenje isporuke nafte u narednoj godini, kako bi podržao cene.

Očekuje se da Saudijska Arabija neće prekinuti svoje dodatno dobrovoljno smanjenje od milion barela dnevno u idućoj godini, kao i da će Rusija nastaviti da pruža svoj doprinos u vidu smanjenja proizvodnje za oko 500.000 barela dnevno. Oba dobrovoljna smanjenja proizvodnje važe do kraja decembra.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...