Nesuglasice među zemljama proizvođačima nafte

Ministarski sastanak OPEC+ odložen za 30. novembar

SvetU fokusu

23.11.2023 12:32 Autor: Vladimir Jokanović 0

Ministarski sastanak OPEC+ odložen za 30. novembar Ministarski sastanak OPEC+ odložen za 30. novembar
Ministarski sastanak OPEC+ koji je trebalo da bude održan 26. novembra odložen je za 30. novembar, jer zemlje proizvođači nafte još nisu postigle dogovor... Ministarski sastanak OPEC+ odložen za 30. novembar

Ministarski sastanak OPEC+ koji je trebalo da bude održan 26. novembra odložen je za 30. novembar, jer zemlje proizvođači nafte još nisu postigle dogovor o nivoima proizvodnje. Odlaganje sastanka na kome bi trebalo da se usaglasi smanjenje proizvodnje dovelo je do pada cena nafte.

Tri izvora iz grupe OPEC+ navode da je odlaganje prouzrokovano neslaganjem afričkih zemalja, Angole, Nigerije i Konga sa kvotama proizvodnje za 2024. godinu, prenosi Reuters. Očekivalo se da će na sastanku zemalja OPEC+ biti razmotrene dalje izmene sporazuma kojim se već ograničava snabdevanje do kraja tekuće godine.

„Neizvesnost nikada nije dobra za finansijska tržišta, jer ona sada moraju duže da čekaju da bi bilo jasno šta OPEC+ namerava da radi sledeće godine. Odlaganje sastanka pokazuje da postoje različiti stavovi unutar grupe“, ocenjuju analitičari UBS banke.

Zamenik ruskog premijera Aleksandar Novak i saudijski ministar energetike princ Abdulaziz bin Salman složili su se da odlože sastanak, naveo je drugi izvor iz grupe OPEC+, precizirajući da je problem nastao zbog drugih proizvođača.

Cena referentne nafte Brent oslabila je u sredu tokom dana za oko četiri odsto, na ispod 79 dolara za barel, ali se do kraja dana vratila iznad 80 dolara za barel. U četvrtak pre podne cena nafte Brent popela se iznad 81 dolar za barel, dok je američka nafta WTI, koja je takođe pojeftinila za više od četiri odsto u sredu, u četvrtak oko podne koštala je oko 76,35 dolara za barel, prema podacima portala OilPrice.

Nekoliko analitičara predviđa da će OPEC+ verovatno produžiti ili čak produbiti rezove u proizvodnji nafte u idućoj godini, kao i da bi Rijad mogao da zatraži od drugih članica grupe da podele njen teret dobrovoljnog smanjenja produkcije. Saudijska Arabija dobrovoljno je smanjila proizvodnju za milion barela dnevno do kraja tekuće godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...