Najveći južnoamerički proizvođač nafte uskoro u grupi OPEC+

Brazil ne prihvata kvote za produkciju nafte

NovacSvet

1.12.2023 16:12 Autor: Vladimir Jokanović 3

Brazil ne prihvata kvote za produkciju nafte Brazil ne prihvata kvote za produkciju nafte
Očekuje se da će se Brazil priključiti grupi zemalja proizvođača nafte OPEC+ u januaru, ali neće učestvovati u koordinisanim ograničenjima proizvodnje te grupe, rekao... Brazil ne prihvata kvote za produkciju nafte

Očekuje se da će se Brazil priključiti grupi zemalja proizvođača nafte OPEC+ u januaru, ali neće učestvovati u koordinisanim ograničenjima proizvodnje te grupe, rekao je izvršni direktor državne naftne kompanije Petrobras Žan Pol Prates (Jean Paul Prates).

Iznenađujuća objava grupe u četvrtak da će joj se južnoamerička zemlja pridružiti pokrenula je hitno pitanje da li će Brazil učestvovati u ograničenjima proizvodnje, nakon što su zemlje OPEC+ pristale na dobrovoljna smanjenja od blizu dva miliona barela dnevno početkom iduće godine, prenosi Reuters.

„Ne postoji kvota. Nikada ne bismo bili deo organizacije koja nameće proizvodne kvote Brazilu. Petrobras je javna kompanija i ne možemo imati kvote“, rekao je Prates. Brazilski ministar energetike rekao je u četvrtak da je zemlja željna da se pridruži grupi OPEC+ nakon pune tehničke analize.

Kancelarija predsednika Luiza Inasija Lule potvrdila je da je primila poziv, ali je saopštila da on nije zvanično odgovorio. Brazil je najveći proizvođač nafte i gasa, a dnevno proizvodi 3,7 miliona barela nafte.

Prema rečima Pratesa, Brazil bi počeo da učestvuje na sastancima kao neka vrsta člana posmatrača, ocenjujući da bi taj potez bio ključan za napore OPEC+ i Brazila u energetskoj tranziciji. On je naveo da očekuje da će Brazil zvanično prihvatiti poziv do juna.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...