opec razmatra buduću proizvodnu politiku

Cene nafte na međunarodnim tržištima ispod 82 dolara

Svet

1.6.2024 09:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Cene nafte na međunarodnim tržištima ispod 82 dolara Cene nafte na međunarodnim tržištima ispod 82 dolara
Cene nafte na američkom tržištu u subotu ujutru beležile su pad, te je tako WTI nafta, referentna za američko tržište iznosila 76,99 dolara, a... Cene nafte na međunarodnim tržištima ispod 82 dolara

Cene nafte na američkom tržištu u subotu ujutru beležile su pad, te je tako WTI nafta, referentna za američko tržište iznosila 76,99 dolara, a Brent nafta 81,11 dolara za barel, preneo je Oil Price.

I u petak one su bile blizu 82 dolara, balansirajući između znaka slabe potražnje za gorivom na početku letne sezone putovanja u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i signala vodećih proizvođača da bi mogli smanjivati snabdevanje i naredne godine.

Na londonskom tržištu cena barela s rokom isporuke u julu bila je skoro nepromenjena u odnosu na dan ranije i iznosila je 81,98 dolara. Aktivnije se trgovalo barelima s rokom isporuke u avgustu, čija je cena porasla 37 centi na 82,25 dolara, prenosi Mina.

Trgovce je u četvrtak zabrinuo rast zaliha benzina u SAD u prošloj sedmici, za dva miliona barela, prema podacima Ministarstva energetike. Potražnja za benzinom bila je manja dva odsto nego prethodne sedmice, kliznuvši na 9,15 miliona barela.

Zalihe sirove nafte smanjile su se 4,2 miliona barela, odražavajući ubrzani tempo prerade, tumače analitičari.

Pažnju se postepeno preusmerava na sastanak Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika među nezavisnim proizvođačima. Grupa će se u nedelju sastati online kako bi ponovo razmotrila proizvodnu politiku.

OPEC+ radi na složenom sporazumu koji bi im omogućio smanjivanje snabdevanja i u idućoj godini, rekla su tri izvora u četvrtak.

Grupa bi mogla dogovoriti produženje sporazuma o smanjivanju snabdevanja za 3,66 miliona barela dnevno, u celosti ili delimično, i na narednu godinu. Dogovor o smanjivanju snabdevanja za dodatnih 2,2 miliona barela dnevno bio bi pak, u celosti ili delimično, produžen na treće, a možda i na četvrto tromesečje ove godine.

Delimično produženje sporazuma o snabdevanju na iduću godinu verojatno bi, po rečima dva izvora, bilo vezano za uslove o proizvodnji pojedinih novih članica na kraju godine.

OPEC je odvojeno objavio da je u četvrtak barel korpe nafte njegovih članica pojeftinio 1,41 dolar, na 83,08 dolara.

  • LENA

    2.6.2024 #1 Author

    Cene nafte su osetljive na promene u potražnji i ponudi, a trenutno su pod pritiskom zbog slabije potražnje za gorivom u SAD-u i rasta zaliha benzina. Razmatranje OPEC-a o produženju smanjenja snabdevanja može biti dobra vest za stabilizaciju tržišta nafte, ali dugoročno može imati i druge ekonomske posledice.

    Odgovori

  • LAV

    2.6.2024 #2 Author

    Cene stabilne, za sada.

    Odgovori

  • FILIP07

    2.6.2024 #3 Author

    Samo kod nas 200 dinara

    Odgovori

  • LEBRON

    2.6.2024 #4 Author

    Varira kao i uvek.

    Odgovori

  • JEKSICA25

    2.6.2024 #5 Author

    Super

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.