OPEC podigao procenu rasta kineske potražnje

Cene nafte na najnižem nivou od početka januara

Svet

15.3.2023 10:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Cene nafte na najnižem nivou od početka januara Cene nafte na najnižem nivou od početka januara
Cene nafte na međunarodnim tržištima pale su ispod 80 dolara, jer je ulagače zabrinuo bankrot američke Silicon Valley banke (SVB), koji je izazvao strah... Cene nafte na najnižem nivou od početka januara

Cene nafte na međunarodnim tržištima pale su ispod 80 dolara, jer je ulagače zabrinuo bankrot američke Silicon Valley banke (SVB), koji je izazvao strah od nove finansijske krize.

Na londonskom tržištu cena barela je na popodnevnom trgovanju iznosila 79,66 dolara. U Njujorku se barelom trgovalo po ceeni od 73,56 dolara, prenosi agencija Mina.

Na jutarnjem trgovanju vrednost nafte nastavlja da pada. Prema podacima objavljenim na sajtu OilPrice.com, Brent naftom se trguje po ceni od 78,54 dolara, dok je vrednost WTI nafte pala na 72,36 dolara.

Bankrot američke SVB banke potresao je tržišta početkom nedelje. Banka, specijalizovana za sektor startapa, usmeravala je depozite u kupovinu državnih obveznica čija je cena naglo pala nakon što je američka centralna banka prošle godine ugasila program kupovine imovine i podigla kamatne stope kako bi obuzdala inflaciju.

Američki regulatori zatvorili su SVB i još dve banke, a trgovci strahuju da bi se finansijska kriza iz 2008. godine mogla ponoviti, pa su cene akcija banaka naglo pale.

Cene nafte spustile su se na najnižu vrednost od početka januara, odnosno decembra, prateći trend na tržištima akcija.

Analitičari iz zajmodavca Commerzbank očekuju snažne oscilacije cena na tržištima nafte u narednim danima, a u UBS-u čak smatraju da problemi u regionalnim američkim bankama ne utiču toliko na tržišta robe.

„Ono što se u ponedeljak događalo s regionalnim američkim bankama po našem mišljenju je više galama nego istinska vest za tržišta robe i ne bi trebalo na njih značajnije da utiče na srednji i duži rok“, rekao je Karsten Menke (Carsten Menke) iz UBS-a.

Nakon sloma SVB-a, američka centralna banka verovatno će naredne sedmice podići kamatne stope za četvrtinu, a ne za polovinu procentnog poena, procenjuju trgovci.

Blaže povećanje moglo bi značiti slabljenje dolara, a to bi podržalo cene nafte, jer bi pomoglo kupcima s drugim valutama.

Potrošačke cene u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) porasle su u februaru na mesečnom nivou 0,4 odsto, nešto blaže nego u januaru. Na godišnjem nivou uvećane su 6,1 odsto, nakon rasta od 6,2 odsto u prvom ovogodišnjem mesecu, najblaže od septembra 2021. godine.

Inflacija u Kini spustila se u prošlom mesecu na najnižu vrednost u poslednjih godinu dana.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) ponovo je u mesečnom izveštaju podigla procenu rasta kineske potražnje za naftom u ovoj godini, ali je potvrdila procenu globalne potražnje.

U odvojenom izveštaju, OPEC je objavio da je u ponedeljak barel korpe nafte njegovih članica koštao 81,88 USD.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...