CENE NAFTE U PADU Tržište previše optimistično, upozoravaju insajderi

SvetU fokusuVesti

22.5.2020 11:37 Autor: Vladimir Jokanović 0

CENE NAFTE U PADU Tržište previše optimistično, upozoravaju insajderi CENE NAFTE U PADU Tržište previše optimistično, upozoravaju insajderi
Cena američke sirove nafte WTI (West Texas Intermediate) pala je za 6,46 odsto u petak ujutro (CET) posle osam dana kontinuiranog rasta, a slično... CENE NAFTE U PADU Tržište previše optimistično, upozoravaju insajderi

Cena američke sirove nafte WTI (West Texas Intermediate) pala je za 6,46 odsto u petak ujutro (CET) posle osam dana kontinuiranog rasta, a slično se dogodilo i sa cenom severnomorske nafte Brent, koja je pala za 5,30 odsto. Posle pada cena WTI nafta košta 31,81, a Brent 34,15 dolara za barel, prema podacima specijalizovanog portala za monitoring energetskog tržišta „OilPrice“.

Insajderi naftne industrije ne isključuju mogućnost da može doći do još jednog velikog obrušavanja cena nafte nakon iznenađujućeg skoka od 77 odsto u maju i pozivaju na oprez. Drugi talas epidemije Covid-19, koji prolongira otvaranje ekonomija smatraju glavnim rizikom, kao i eventualno iskušenje nekih zemalja OPEK+ da povećaju proizvodnju nakon brzog opravka cena, ocenjuje Financial Review.

Cena Brent nafte porasla je za mesec dana sa oko 20 na oko 36 dolara za barel, uprkos tome što je potražnja i dalje manja od ponude, dok je WTI nafta za isto vreme dostigla cenu oko 33 dolara, iako je 20. aprila njena cena bila negativna – 37,63 dolara za barel.  

„Smatramo da je tržište ipak previše optimistično u pogledu onoga što je zapravo nivo ravnoteže, tako da smo oprezni kada se cene nafte penju“, rekao je šef analitike u kompaniji „Rystad Energy“, Pjer Magnus Nisven (Per Magnus Nysveen) koji je dodao da će globalna ponuda ovog meseca premašiti potražnju za pet miliona barela dnevno.

Prema njegovim rečima verovatno će doći do novog obrušavanja cene nafte, ali to neće biti dramatično kao u aprilu. Oporavak cena nafte posledica je sporazuma o ograničenoj proizvodnji država OPEC+, koji je na snazi od 1. maja, kao i dodatnog smanjenja proizvodnje za milion barekla dnevno u Saudijskoj Arabiji.

„Verujemo da postoji stvarni rizik od povlačenja (usklađenosti) OPEC+ sa rastom cena“, navela je Halima Kroft (Helima Croft), šefica globalne strategije u kompaniji „RBC Capital Markets“. Ona je ocenila da preti rizik da će Irak prestati da poštuje sporazum OPEC+, kao i Saudijska Arabija, dodajući da treba „pažljivo nadgledati“ Rusiju.

Iako je još tokom martovskog pada cena započeo prekid proizvodnje nafte iz škriljaca u SAD, porast cena može ih „primamiti“ da ponovo pokrenu proizvodnju. „Kada cena WTI nafte pređe 35 dolara neki proizvođači će početi da se vraćaju. Na 45 (dolara) počeće ponovo da buše“, rekao je Nisven.

Izvršni direktor kompanije „Woodside Petroleum“ Piter Kolmen (Peter Coleman) takođe ne umanjuje rizik od ponovne slabosti tržišta, ocenivši da je cena 15 dolara za barel i dalje moguća. „Imamo malo predaha, ali moglo bi postati i gore“, rekao je Kolmen. Akcije njegove kompanije porasle su za 40 odsto u odnosu na mart.  

Standard & Poor’s i dalje pretpostavlja da će cena nafte Brent ove godine biti prosečno oko 30 dolara za barel, a WTI oko 25, rekao je Deni Huang (Danny Huang) vodeći analitičar za kinesku robu u Hong Kongu. Kineska potražnja za naftom raste od februara, nakon zastoja zbog pandemije korona virusa, i sada je prema podacima IHS Markit na oko 90 odsto prošlogodišnjeg nivoa. Ipak, prema njegovim rečima postoji rizik da bi moglo doći do drugog ili čak trećeg talasa infekcije korona virusom.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...