OŠTAR PORAST VREDNOSTI "CRNOG ZLATA" BIO PRETERAN

Cene nafte u padu zbog loših prognoza i obimnih zaliha

Svet

18.3.2021 14:31 Autor: Vladimir Jokanović 0

Cene nafte u padu zbog loših prognoza i obimnih zaliha Cene nafte u padu zbog loših prognoza i obimnih zaliha
Cene fjučersa sirove nafte pale su u četvrtak rano ujutro (CET) nakon što je američka Uprava za energetske informacije (EIA) izvestila o rastu zaliha... Cene nafte u padu zbog loših prognoza i obimnih zaliha

Cene fjučersa sirove nafte pale su u četvrtak rano ujutro (CET) nakon što je američka Uprava za energetske informacije (EIA) izvestila o rastu zaliha sirove nafte i derivata, a Međunarodna agencija za energetiku (IEA) saopštila da ne treba očekivati da će kampanje vakcinacije podstaći porast potražnje ove godine.

Prema podacima EIA komercijalne zalihe sirove nafte u SAD porasle su za 2,4 miliona barela u nedelji koja se završila 12. marta. Zalihe sirove nafte u SAD dostigle su 500,8 miliona barela, što je skoro sedam odsto više od petogodišnjeg proseka i predstavlja najveći suficit od nedelje koja se završila 15. januara, prenosi S&P Global.

Foto: Youtube screenshot

To je stvorilo pritisak na cene nafte, iako je slabljenje dolara pogodovalo njihovom rastu. Porast zaliha sirove nafte prema podacima EIA premašio je očekivanja analitičara koji su predvideli svega 400.000 barela više u pomenutoj nedelji, a takođe i očekivanja Američkog naftnog instituta da će se zalihe smanjiti za milion barela.

S druge strane IEA ocenjuje da cene neće nastaviti snažan ovogodišnji rast. “Oštar skok cena nafte na blizu 70 dolara po barelu podstaknut je pričama o novom superciklusu i nedostatku ponude. Naši podaci i analize ukazuju na suprotno“, navodi IEA u svom mesečnom izveštaju, prenosi Market Watch.

Foto; Youtube screemshot

IEA navodi da uprkos odluci OPEC+ o nastavku ograničenja dnevne proizvodnje nafte i prognozama o padu ponude “zalihe nafte su i dalje obilne u poređenju sa istorijskim nivoima, iako su viškovi u stalnom padu od drugog kvartala 2020. godine“. Za trenutni talas optimizma investitora zbog vakcinacije protiv korona virusa i očekivani ekonomski oporavak IEA navodi da je “preteran“.

U odvojenom izveštaju o srednjoročnim izgledima IEA ističe da se prognoza globalne potražnje smanjila i da je bliže vrhuncu, nego što se predviđalo, kao i da su tokom pandemije ukorenjene nove navike i promene ponašanja. Navedeno je još i da se očekuje da će ukupna potrošnja u prvom kvartalu biti za sedam odsto niža od nivoa pre pandemije.

Cena severnomorske nafte Brent pala je četvrtak rano popodne (CET) na 67,77 dolara za barel, prema podacima Oil Price. Podsetimo, cena Brent nafte prešla je vrednost 70 dolara za barel pre 10 dana. Cena američke sirove nafte WTI (West Texas Intermediate) spustila se na 64,53 dolara po barelu. WTI nafta koštala je pre 10 dana više od 67 dolara po barelu, što je bilo najviše od oktobra 2018.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...