posledica povlačenja Rusije iz sporazuma o izvozu žitarica iz Ukrajine

Cene pšenice porasle za 7,7 odsto

AgrobiznisSvet

31.10.2022 10:02 Autor: Vladimir Jokanović 0

Cene pšenice porasle za 7,7 odsto Cene pšenice porasle za 7,7 odsto
Cene pšenice porasle su u ponedeljak nakon što se Rusija povukla iz sporazuma o izvozu žitarica iz Ukrajine preko Crnog mora. To je podstaklo... Cene pšenice porasle za 7,7 odsto

Cene pšenice porasle su u ponedeljak nakon što se Rusija povukla iz sporazuma o izvozu žitarica iz Ukrajine preko Crnog mora. To je podstaklo zabrinutost zbog nestašice snabdevanja i dovelo je do porasta globalne inflacije cena hrane.

Fjučersi pšenice na berzi u Čikagu poskupeli su u ponedeljak za 7,7 odsto. Kukuruz je poskupeo za 2,8 odsto, a sojino ulje za tri procenta. Akcije australijske prehrambene kompanije GrainCorp porasle su za 7,9 odsto, prenosi Financial Review. Prethodno rekordno dnevno poskupljenje žitarica za 13,63 odsto registrovano je u martu.

Sporazumom koji je potpisan u julu uz podršku Ujedinjenih nacija i Turske, i koji je trebalo da važi do 19. novembra, okončana je petomesečna blokada ukrajinskih luka. To je omogućilo bezbedan transport žitarica i uljarica, dva ključna ukrajinska izvozna proizvoda.

Koridor za izvoz žitarica ublažio je globalne tenzije u snabdevanju sa cenama pšenice daleko ispod rekordnih nivoa ranije ove godine. Međutim, Ukrajina je smanjila svoju zavisnost od Crnog mora kao izvozne rute, unapređujući železničku, putnu i rečnu infrastrukturu, pa se procenjuje da se ovim rutama transportuje oko polovina robe.

Ukrajinsko Ministarstvo infrastrukture saopštilo je u nedelju da je 218 brodova „efikasno blokirani“ odlukom Moskve da suspenduje svoje učešće u sporazumu o izvozu žitarica, prenosi Reuters. Učesnici na tržištu prate da li se sporazum o koridoru može spasiti, dok UN nastavljaju pregovaračke napore.

Rusija je suspendovala svoje učešće u Inicijativi za žito na Crnom moru, nakon što je optužila Ukrajinu za napad na njenu pomorsku flotu u blizini Sevastopolja na Krimu tokom vikenda. Analitičari navode da će trgovci pažljivo pratiti predstojeći samit G20 na Baliju, nadajući se eventualnoj obnovi sporazuma.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...