Najavljena prodaja vlasničkog udela u najvećem naftnom polju u britanskom delu mora

Chevron planira da odustane od vađenja nafte u Severnom moru

Svet

20.5.2024 10:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Chevron planira da odustane od vađenja nafte u Severnom moru Chevron planira da odustane od vađenja nafte u Severnom moru
Američki naftni div Chevron planira da prestane eksploataciju nafte iz Severnog mora. U tom svetlu najavljuje i prodaju svog vlasničkog udela u najvećem naftnom... Chevron planira da odustane od vađenja nafte u Severnom moru

Američki naftni div Chevron planira da prestane eksploataciju nafte iz Severnog mora.

U tom svetlu najavljuje i prodaju svog vlasničkog udela u najvećem naftnom polju u britanskom delu mora koje se nalazi u blizini Šetlandskih ostvra, prenosi Mina.

Treći najveći proizvođač nafte u svetu, koji je šezdesetih godina prošlog veka bio među prvim kompanijama koje su započele bušenje u Severnom moru, smanjio je svoju proizvodnju i istraživačke aktivnosti već 2019. godine.

Kao deo trenutnih planova, tu je prodaja naftnih polja, uključujući 19,4 odsto udela u naftnom polju Clair zapadno od Šetlandskih ostrva. To je najveće polje u britanskom Severnom moru, kojim upravlja britanski energetski div BP, a proizvodi oko 120.000 barela nafte od 159 litara dnevno.

Na prodaju su, takođe, navedeni udeli u naftnom terminalu Sullom Voe, takođe, na Šetlandskim ostrvima, kojim upravlja energetska kompanija EnQuest, kao i naftovod Ninian i naftovod SIRGE.

Prema kompaniji, odluka o napuštanju aktivnosti vađenja nafte u Severnom moru donesena je nakon pregleda celokupnog portfelja imovine i želje da se u budućnosti uglavnom fokusiraju na novije projekte.

„Deo Chevronove strategije održavanja ulaganja u tradicionalne i nove izvore energije su i redovni pregledi portfelja naših globalnih ulaganja, na temelju kojih procenjujemo jesu li i dalje strateški i konkurentni“, naveo je glasnogovornik kompanije.

Prema očekivanjima u firmi, proces prodaje vlasničkih udela trajaće nekoliko meseci, a u tom će se periodu odlučiti hoće li se prodaja završiti ili ne.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.