Obustave rada mogu da ugroze buduće isporuke prirodnog gasa

Radnici kompanije Chevron u Australiji spremni za seriju štrajkova

U fokusuVesti

29.8.2023 14:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Radnici kompanije Chevron u Australiji spremni za seriju štrajkova Radnici kompanije Chevron u Australiji spremni za seriju štrajkova
Radnici pripremaju seriju stalnih štrajkova u postrojenjima prirodnog gasa kompanije Chevron u Zapadnoj Australiji, saopštila je kompanija. Ovakav potez mogao bi da uznemiri globalna... Radnici kompanije Chevron u Australiji spremni za seriju štrajkova

Radnici pripremaju seriju stalnih štrajkova u postrojenjima prirodnog gasa kompanije Chevron u Zapadnoj Australiji, saopštila je kompanija. Ovakav potez mogao bi da uznemiri globalna energetska tržišta.

Kompaniji Chevron je rečeno da će štrajkovi početi 7. septembra na objektima Gorgon i Wheatstone u Zapadnoj Australiji, glavnom međunarodnom čvorištu za proizvodnju prirodnog gasa, prenosi AFP.

Kompanija je saopštila da će „nastaviti da preduzima korake za održavanje bezbednih i pouzdanih operacija u slučaju poremećaja rada u postrojenjima“.

„Takođe, nastavićemo da pregovaramo, dok tražimo rezultate koji su u interesu i zaposlenih i kompanije“, navodi se u saopštenju za francusku novinsku agenciju AFP.

Ofšor alijansa, koja predstavlja članove sindikata, saopštila je da će štrajkovi „eskalirati svake nedelje, dok se Chevron ne složi sa pregovaračkim zahtevima“ i da su dosadašnji napori kompanije bili „nesposobni i nekompetentni“.

Iako je Evropa u velikoj meri popunila zalihe gasa poremećene ratom u Ukrajini, postoji bojazan da bi nestašice i jaka potražnja u Aziji mogli brzo da ugroze buduće isporuke.

Cene prirodnog gasa su skočile širom Evrope ranije ovog meseca, nakon što su radnici na priobalnim gasnim platformama kompanije Woodside Energy u zapadnoj Australiji zapretili sličnim akcijama. Ti štrajkovi su sprečeni nakon što su razgovori u poslednjem trenutku doneli sporazum.

Australija je jedan od najvećih svetskih proizvođača i izvoznika prirodnog gasa.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...