Iskusni berzanski vuk izuzetno aktivan ovih dana

Voren Bafet kupuje akcije Verizona i Chevrona

BerzaNovacSvetVesti

17.2.2021 18:27 Autor: Marko Miladinović 0

Voren Bafet kupuje akcije Verizona i Chevrona Voren Bafet kupuje akcije Verizona i Chevrona
Investicioni fond Berkshire Hathaway, čiji osnivač, predsednik i izvršni direktor je devedesetogodišnji Voren Bafet (Warren Buffett) , neuništivi multimilijarder iz Omahe, poslednjih nekoliko dana... Voren Bafet kupuje akcije Verizona i Chevrona

Investicioni fond Berkshire Hathaway, čiji osnivač, predsednik i izvršni direktor je devedesetogodišnji Voren Bafet (Warren Buffett) , neuništivi multimilijarder iz Omahe, poslednjih nekoliko dana bio je veoma aktivan na američkom berzanskom tržištu, i to u nekim slučajevima nasuprot postojećim trendovima.

Primera radi, kada je Berkshire Hathaway podneo finansijski izveštaj za četvrti kvartal 2020. godine američkoj Komisiji za hartije od vrednosti malo ko je očekivao da će on potvrditi podatak da veliki fond u svom vlasništvu više ne poseduje niti jednu akciju investicione banke JPMorgan Chase, kao i da je prodao sve hartije farmaceutske kompanije Pfizer od oktobra naovamo. S druge strane, vlasništvo nad akcijama farmaceutskih kuća AbbVie i Merck je zadržano.

Mediji u SAD pomalo senzacionalistički izveštavaju o postupcima čuvenog fonda, personifikujući ga sa samim Bafetom. Iako nesumnjivo “prorok iz Omahe” i u poznim godinama ima velikog uticaja na svoje poslovne jedinice, ne treba smetnuti s uma i ulogu iskusnih menadžera koji rade pod njegovom palicom. Podrazumeva se da se svi potezi Bafeta i Berkshire Hathaway prate s pojačanom pažnjom, obzirom da su u prošlosti puno puta bili pokretači novih kretanja na tržištu.

Ovaj put, pored pomenutih neočekivanih prodaja, pažnju ekonomskih medija privukle su i pojedine kupovine akcija. Na prvom mestu svakako je odluka za nabavku akcija naftne kompanije Chevron, i to u iznosu od 4,1 milijarde dolara.

Akcije Chevrona su u martu 2020. po proglašenju pandemije korona virusa pale na najniži nivo od 2006. godine, i spustile se ispod 60 dolara. Bafetov fond ih je pokupovao po ceni od 93,13 dolara, pošto Chevron nije uspeo da se oporavi od pada tražnje, ali i sveobuhvatnog zaokreta investitora od energetskih kompanija koje se i dalje dominantno oslanjaju na fosilna goriva, prenosi CNN.

Šta je to što Bafet i njegovi menadžeri znaju, a nije poznato drugim učesnicima na tržištu? Svakako su svi podjednako upućeni u aktuelni rast cena nafte na globalnom nivou.

Pored Chevrona, Berkshire Hathaway je kupovao akcije telekomunikacionih operatera T-Mobile i Verizon.

Podsetimo, po poslednjem listiranju najbogatijih ljudi na planeti iz decembra 2020. časopisa Forbes, Voren Bafet trenutno u svom posedu ima oko 84,5 milijardi dolara. Iako nije vodeći na toj listi, uz Bila Gejtsa (Bill Gates) jedini je koji se bez prekida nalazio u prvoplasiranih deset u periodu dužem od dvadeset godina.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...