DAJETE RUSIJI MILIJARDE, A MI DA VAS ŠTITIMO OD NJIH,Tramp otrkio šta je rekao Merkelovoj o ST2

InvesticijeNovacSvetVesti

19.10.2020 10:14 Autor: Vladimir Jokanović 0

DAJETE RUSIJI MILIJARDE, A MI DA VAS ŠTITIMO OD NJIH,Tramp otrkio šta je rekao Merkelovoj o ST2 DAJETE RUSIJI MILIJARDE, A MI DA VAS ŠTITIMO OD NJIH,Tramp otrkio šta je rekao Merkelovoj o ST2
Američki predsednik Donald Tramp (Donald Trump) potvrdio je da mu je rusko-nemački projekat Severni tok 2 (ST2) trn u oku. On je gostovao u... DAJETE RUSIJI MILIJARDE, A MI DA VAS ŠTITIMO OD NJIH,Tramp otrkio šta je rekao Merkelovoj o ST2

Američki predsednik Donald Tramp (Donald Trump) potvrdio je da mu je rusko-nemački projekat Severni tok 2 (ST2) trn u oku. On je gostovao u nedelju u čuvenoj radijskoj emisiji Raš Limbo šou (Rush Limbaugh Show) gde je otkrio detalje svog razgovora o gasovodu sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Tramp je, prema sopstvenoj tvrdnji pitao Angelu Merkel: “Sačekajte malo, vi dajete Rusiji milijarde dolara, a trebalo bi da vas mi zaštitimo od Rusije. Kakav je to dogovor?” Ona se navodno samo nasmešila, “jer je pametna žena i zna da nema načina da odgovori na ovo pitanje”, preneo je Pledge Times.

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas (Heiko Maas) izjavio je dan ranije da će ST2 biti završen. „Pitanje je samo kada. Odluke o energetskoj politici i o snabdevanju energentima se donose ovde, u Evropi“, rekao je šef nemačke diplomatije, preneo je Sputnik.

Pritisak na Nemačku da odustane od izgradnje gasovoda pojačan je nakon tvrdnji da je ruski opozicioni političar Aleksej Navaljni otrovan „novičokom“, za šta je optužena Moskva. Navaljni se posle lečenja u Berlinu vratio u Rusiju, a nemačka kancelarka Merkel navela je da slučaj njegovog trovanja ne treba dovoditi u vezu sa izgradnjom gasovoda ST2.

Poljska je uz Letoniju i Litvaniju protiv izgradnje ST2 i podržava američke sankcije protiv ovog projekta. Američki Stejt department zapretio je u julu blokadom investicija namenjenih završetku radova na gasovodu, odnosno uvođenjem sankcija kompanijama koje su uključene u projekat, a u avgustu je ta pretnja ojačana zakonom.

ST2 je partnerski poduhvat ruskog Gazproma i pet evropskih energetskih kompanija – francuske ENGIE, austrijskog OMW, britansko-holandske Royal Dutch Shell i nemačkih Uniper i Wintershall, a svaka od evropskih kompanija obavezala se da će sa po 950 milijardi evra učestvovati u finansiranju projekta.

Izgradnja preostalih oko 160 km uz obalu Danske od ukupno 2.450 kilometara cevovoda zastala je zimus kada se švajcarska kompanija „Allseas“, koja je gradila ST2 povukla iz posla pod pretnjom američkih sankcija.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...