Američka avio-kompanija procenila gubitak na 500 miliona dolara

Delta Air Lines traži odštetu od CrowdStrikea i Microsofta

BiznisSvet

31.7.2024 16:19 Autor: Vladimir Jokanović 1

Delta Air Lines traži odštetu od CrowdStrikea i Microsofta Delta Air Lines traži odštetu od CrowdStrikea i Microsofta
Američka avio-kompanija Delta Air Lines saopštila je u sredu da je pretrpela gubitak gubitak od 500 miliona dolara zbog prekida u radu zbog tehničke... Delta Air Lines traži odštetu od CrowdStrikea i Microsofta

Američka avio-kompanija Delta Air Lines saopštila je u sredu da je pretrpela gubitak gubitak od 500 miliona dolara zbog prekida u radu zbog tehničke greške koju je prouzrokovalo ažuriranje softvera CrowdStrike. (CRWD.O), izvestio je CNBC.

Avio-kompanija je jedna od glavnih američkih prevoznika koji se oporavlja nakon tehničkog kvara koji je doveo do otkazivanja više od 2.200 letova 19. jula, kao što je istakao njen izvršni direktor Ed Bastian, prenosi Reuters. Analitičari procenjuju da bi uticaj na finansijski rezultat kompanije mogao biti u stotinama miliona dolara.

Ranije ove nedelje Delta je angažovala advokatsku firmu i najavila da će tražiti odštetu od Microsofta i CrowdStrikea zbog prekida rada. Prošle nedelje, Ministarstvo saobraćaja SAD takođe je najavilo da će otvoriti istragu protiv Delte zbog otkazivanja letova usled prekida saobraćaja.


Milioni korisnika operativnog sistema Windows širom sveta suočili su se sa greškom Plavi ekran smrti (BSOD) koja uzrokuje da se sistem iznenada isključi ili restartuje. Microsoft je u poruci korisnicima naveo da je greška izazvana ažuriranjem tehnologije sajber bezbednosti CrowdStrike.

Glavni američki prevoznici, uključujući American Airlines, Delta Airlines i United Airlines, obustavili su letove navodeći kao razlog probleme sa komunikacijom. Prema proceni osiguravajuće kuće Parametrix, globalni gubici od zastoja dostižu oko 15 milijardi dolara.

  • MARA

    2.8.2024 #1 Author

    Pa to „prebijanje“ mora da se desi

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.