“Negativni efekti dolaze do izražaja ako tehnologijom upravljaju loši ljudi”

Direktor banke JPMorgan Chase zagovornik veštačke inteligencije

Hi-techLifestyleSvet

3.10.2023 09:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Direktor banke JPMorgan Chase zagovornik veštačke inteligencije Direktor banke JPMorgan Chase zagovornik veštačke inteligencije
Džejmi Dajmon (Jamie Dimon) je rekao da veštačku inteligenciju već koriste hiljade zaposlenih u njegovoj banci i da će ona verovatno dovesti do dramatičnog... Direktor banke JPMorgan Chase zagovornik veštačke inteligencije

Džejmi Dajmon (Jamie Dimon) je rekao da veštačku inteligenciju već koriste hiljade zaposlenih u njegovoj banci i da će ona verovatno dovesti do dramatičnog poboljšanja kvaliteta života radnika, čak i ako eliminiše neke poslove.

„Vaša deca će živeti do 100 godina i neće imati rak zbog tehnologije“, rekao je Dajmon u intervjuu za Bloomberg TV . „I bukvalno će verovatno raditi tri i po dana u nedelji.“

Izvršni direktor investicione banke JPMorgan Chase nazvao je veštačku inteligenciju „kritično značajnom za budući uspeh kompanije“, a još ranije je govorio da se ta tehnologija može koristiti da pomogne firmi da razvije nove proizvode, podstakne angažovanje kupaca, poboljša produktivnost i upravljanje rizikom.

Banka sa sedištem u Njujorku oglasila je više od 3.500 radnih mesta povezanih sa AI tehnologijom između februara i aprila, prema podacima konsultantske kuće Evident, a Dajmon je posvetio čitav deo o AI u svom pismu akcionarima ove godine.

Međutim, čak i uz sve pozitivne stvari koje nudi, nova tehnologija predstavlja i određeni rizik, priznao je Dajmon.

„Tehnologija je učinila neverovatne stvari za čovečanstvo, ali, znate, avioni se ruše, farmaceutski proizvodi se zloupotrebljavaju – ima i negativnih strana“, rekao je on. „U ovom slučaju, najveća negativna posledica može biti da veštačku inteligenciju koriste loši ljudi da rade loše stvari”, istakao je direktor jedne od najvećih investicionih banaka na svetu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...