za istraživanja o ženskoj radnoj snazi i jazu u zaradama

Dobitnica Nobelove nagrade za ekonomiju Klaudija Goldin

Svet

9.10.2023 12:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Dobitnica Nobelove nagrade za ekonomiju Klaudija Goldin Dobitnica Nobelove nagrade za ekonomiju Klaudija Goldin
Klaudija Goldin (Claudia Goldin) dobitnica je Nobelove nagradu za ekonomiju za istraživanje položaja žena na tržištu rada. Goldin će dobiti nagradu od 11 miliona... Dobitnica Nobelove nagrade za ekonomiju Klaudija Goldin

Klaudija Goldin (Claudia Goldin) dobitnica je Nobelove nagradu za ekonomiju za istraživanje položaja žena na tržištu rada.

Goldin će dobiti nagradu od 11 miliona kruna (milion američkih dolara), saopštila je Kraljevska švedska akademija nauka u Stokholmu. Rođena 1946. godine u Njujorku, Goldin je profesorka na Univerzitetu Harvard.

Prošlogodišnji laureati nagrade u oblasti ekonomije bili su Ben Bernanke, Daglas Dajmond (Dauglas W. Diamond)  i Filip H. Dibvig (Philip H. Dybvig) za istraživanje banaka i finansijskih kriza.

Goldin je treća žena koja je dobila Nobelovu nagradu za ekonomiju, nakon Elinor Ostrom 2009. i Ester Duflo (Esther Duflo) 2019. godine.

Istoričarka ekonomije i ekspertkinja za ekonomiju rada, Goldin u svojim istraživanjima pokriva širok raspon tema, uključujući žensku radnu snagu, rodni jaz u zaradi, nejednakost prihoda, tehnološke promene, obrazovanje i imigraciju.

Većina njenih istraživanja tumači sadašnjost kroz sagledavanje prošlosti i istražuje poreklo aktuelnih pitanja koja izazivaju zabrinutost, piše u njenoj biografiji na službenoj stranici Univerziteta Harvard.

Njena poslednja knjiga je Career & Family: Women’s Century-Long Journey toward Equity (Princeton University Press, 2021.).

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...