Dodatnih milion kruna za ovogodišnje dobitnike

Povećava se iznos Nobelove nagrade za 2023. godinu

Lifestyle

15.9.2023 12:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Povećava se iznos Nobelove nagrade za 2023. godinu Povećava se iznos Nobelove nagrade za 2023. godinu
Dobitnici ovogodišnjih Nobelovih nagrada dobiće dodatnih milion švedskih kruna (121.968 dolara), čime će ukupna finansijska nagrada iznositi 11 miliona švedskih kruna, saopštila je Nobelova... Povećava se iznos Nobelove nagrade za 2023. godinu

Dobitnici ovogodišnjih Nobelovih nagrada dobiće dodatnih milion švedskih kruna (121.968 dolara), čime će ukupna finansijska nagrada iznositi 11 miliona švedskih kruna, saopštila je Nobelova fondacija, koja upravlja nagradama, a prenosi Reuters.

Novčana sredstva od nagrada su se povećavala i smanjivala poslednjih godina, a dodeljivači su rekli da se ove godine povećava iznos kako bi finasijski položaj Fondacije bio jači.

U 2012. godini novčana nagrada je smanjena sa 10 miliona švedskih kruna na osam miliona, jer je Fondacija nastojala da ojača svoje finansije. Iznos nagrade je povećan na devet miliona u 2017. godini, a na 10 miliona u 2020. godini – koliko je iznosila pre 2012. godine.

Tokom poslednje decenije, međutim, švedska kruna je izgubila oko 30 odsto svoje vrednosti u odnosu na evro, što znači da poslednje povećanje vrednosti nagrade neće ostaviti pobednike van Švedske da se osećaju mnogo bogatijima.

U 2013. godini, nagrade za dostignuća u nauci, književnosti i očuvanju mira – koje su prvi put dodeljene 1901. godine – bile su vredne oko 1,2 miliona dolara, uprkos smanjenju švedske valute na osam miliona kruna.

Nobelova nagrada za fiziologiju ili medicinu je prva od ovogodišnjih nagrada i biće objavljena 2. oktobra, a narednih dana za fiziku, hemiju, književnost i mir.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.