Povećanje plata u metalskoj i elektronskoj industriji u Nemačkoj

Dogovor poslodavaca i sindikata u Baden-Virtembergu

SvetU fokusu

18.11.2022 09:52 Autor: Vladimir Jokanović 0

Dogovor poslodavaca i sindikata u Baden-Virtembergu Dogovor poslodavaca i sindikata u Baden-Virtembergu
Poslodavci i sindikati u metalskoj i elektronskoj industriji u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg postigli su novi sporazum o povećanju plata. Zarade će biti povećane za... Dogovor poslodavaca i sindikata u Baden-Virtembergu

Poslodavci i sindikati u metalskoj i elektronskoj industriji u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg postigli su novi sporazum o povećanju plata.

Zarade će biti povećane za 5,2 odsto u junu iduće godine i još 3,3 odsto u maju 2024. godine, a zaposleni će dobiti jednokratnu isplatu 3.000 evra.

Iako je ovo regionalni sporazum o platama, on će imati negativne efekte na druge regionalne i sektorske pregovore o zaradama.

Oko četiri miliona ljudi u Nemačkoj zaposleni je u metalskoj i elektronskoj industriji, prenosi ING.

U evrozoni je tradicionalno velika pažnja posvećena obračunima plata u Nemačkoj. Dogovor u Nemačkoj pokazuje kako kompromis može da izgleda. Iako najavljeno povećanje plata neće biti dovoljno da se u potpunosti nadoknadi pad kupovne moći izazvan inflacijom, ono ublažava štetu.

Inicijalni zahtev oko 900.000 radnika koji su štrajkovali bio je osam odsto povećanja plata i 3.000 evra pomoći.

Evropski sindikati postaju sve agresivniji u zahtevima za povećanjem plata kako bi održali korak sa inflacijom, koja je u evrozoni dostigla rekordnih 10,6 odsto do oktobra, prenosi Financial Times.

Prigušeni inflatorni pritisak može da potraje duže nego što tržišta trenutno očekuju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...