DRASTIČAN PAD FABRIČKE PROIZVODNJE U BRITANIJI Najgori bilans u poslednjih 40 godina

SvetVesti

21.5.2020 14:58 Autor: Ljiljana Begović 0

DRASTIČAN PAD FABRIČKE PROIZVODNJE U BRITANIJI Najgori bilans u poslednjih 40 godina DRASTIČAN PAD FABRIČKE PROIZVODNJE U BRITANIJI Najgori bilans u poslednjih 40 godina
Britanske fabrike su za tri meseca zabeležile najoštriji pad proizvodnje u poslednje četiri decenije, pošto je oko polovine njih primenilo delimičnu obustavu rada zbog... DRASTIČAN PAD FABRIČKE PROIZVODNJE U BRITANIJI Najgori bilans u poslednjih 40 godina

Britanske fabrike su za tri meseca zabeležile najoštriji pad proizvodnje u poslednje četiri decenije, pošto je oko polovine njih primenilo delimičnu obustavu rada zbog pandemije Covid-19, saopštila je Konfederacija britanske industrije (CBI).

Bilans proizvodnje je, prema saopštenju CBI, tokom tromesečnog perioda pao na minus 54 u maju u odnosu na minus 21 iz aprila, što je najniži rezultat od kada je počelo praćenje ovih pokazatelja u julu 1975.

Obim industrijskih narudžbina potonuo je na najniži nivo od oktobra 1981. na minus 62 u maju sa nivoa od minus 56 prethodnog meseca, izveštava Reuters, prenosi Tanjug.

Foto: Pixabay.com

Skoro tri četvrtine proizvođača prijavilo je probleme s novčanim tokom i nisu mnogo optimističniji prema budućim izgledima, s obzirom na to da se bilans očekivane proizvodnje za naredna tri meseca skromno poboljšao na minus 49 u odnosu na minus 67 koliko je iznosio u aprilu.

Prema poslednjim zvaničnim statističkim podacima, fabrička proizvodnja u Britaniji je pala za 4,6 posto u martu, pošto je krajem meseca počela primena mera ograničenja kretanja, mada samim fabrikama nije bila naložena obustava rada.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...