DUG VELIKE BRITANIJE UVEĆAN ZA 302 MILIJARDE EVRA Očekivan deficit na nivou iz Drugog svetskog rata

SvetVesti

29.6.2020 13:01 Autor: Julijana Vincan 0

DUG VELIKE BRITANIJE UVEĆAN ZA 302 MILIJARDE EVRA Očekivan deficit na nivou iz Drugog svetskog rata DUG VELIKE BRITANIJE UVEĆAN ZA 302 MILIJARDE EVRA Očekivan deficit na nivou iz Drugog svetskog rata
Velika Britanija planira rekordnu prodaju državnih dužničkih hartija od 275 milijardi funti (302 milijarde evra) u periodu od aprila do avgusta. Ovo je više... DUG VELIKE BRITANIJE UVEĆAN ZA 302 MILIJARDE EVRA Očekivan deficit na nivou iz Drugog svetskog rata

Velika Britanija planira rekordnu prodaju državnih dužničkih hartija od 275 milijardi funti (302 milijarde evra) u periodu od aprila do avgusta. Ovo je više od dva puta iznad zaduživanja u celoj prethodnoj fiskalnoj godini, a cilj je finansiranje odgovora na pandemiju Covid-19.

Ažurirana brojka Kancelarije za upravljanje javnim dugom (DMO), koja je objavljena u ponedeljak, veća je za 50 milijardi funti u odnosu na prethodnu procenu za period od aprila do jula, izveštava Reuters, a prenosi Tanjug.

Britanska Vlada pojačala je emisiju obveznica, kako bi finansirala nagli skok kreditiranja uzrokovan padom privredne aktivnosti tokom vanrednih mera. U saopštenju DMO navodi se da će aktuelni tempo prodaje duga trajati do kraja avgusta, pri čemu je od aprila već prikupljeno više od 181 milijardi funti od prodaje obveznica.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Planirano je da se u prvih pet meseci ove finansijske godine prikupi najmanje 275 milijardi funti, što je više nego dvostruko iznad iznosa od 136,8 milijardi funti u celoj fiskalnoj 2019/2020. godini.

Vanredno povećanje javne potrošnje i smanjenje poreza, zajedno s padom poreskih prihoda, napraviće „rupu“ u budžetu od gotovo 300 milijardi funti u tekućoj finansijskoj godini, naveo je DMO, tako da će deficit dostići nivo iz vremena Drugog svetskog rata.

DMO planira 33 aukcije obveznica u julu i avgustu i one će biti sličnog obima kao poslednjih meseci.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...