EKONOMSKI SUKOB AMERIKE I KINE Rat za čipove preti da uništi najveće svetske kompanije

Hi-techLifestyleSvet

18.5.2020 14:02 Autor: Julijana Vincan 0

EKONOMSKI SUKOB AMERIKE I KINE Rat za čipove preti da uništi najveće svetske kompanije EKONOMSKI SUKOB AMERIKE I KINE Rat za čipove preti da uništi najveće svetske kompanije
Kina je spremna da sprovede ekonomsku odmazdu protiv SAD zbog plana Vašingtona da blokira isporuku elektronskih komponenti kompaniji „Huawei“. Na udaru kineskih protivmera mogle... EKONOMSKI SUKOB AMERIKE I KINE Rat za čipove preti da uništi najveće svetske kompanije

Kina je spremna da sprovede ekonomsku odmazdu protiv SAD zbog plana Vašingtona da blokira isporuku elektronskih komponenti kompaniji „Huawei“. Na udaru kineskih protivmera mogle bi da se nađu neke od najvećih američkih kompanija koje zavise od kineskog tržišta, a za neke od njih bi ostvarenje kineskih pretnji moglo da znači bankrot.

Peking je pozvao SAD da zaustavi „nerazumne pritiske na Huawei i kineske kompanije“ posle najava iz Vašingtona o novim izvoznim kontrolama koje bi ovom preduzeću onemogućile pristup tehnologiji poluprovodnika koji se proizvode u Americi. Tako „Huawei“ ne bi mogao da kupuje čipove ne samo od američkih firmi, već Vašington namerava da utiče i na druge svetske kompanije koje se time bave, naveo je „Global Times“, kineski državni dnevnik na engleskom jeziku. Ovaj medij je citirao neimenovani izvor koji je rekao da Peking sprema mere odmazde protiv američkog plana da se zaustavi isporuka poluprovodnika kompaniji „Huawei“.

Foto: Pexels.com

Kineske protivmere mogle bi da uključe udar na američke privredne gigante, kao što su „Qualcomm“, „Cisco“, „Apple“ ili „Boing“, koji ostvaruju veliku zaradu na kineskom tržištu i njihovo stavljanje na kinesku „crnu listu“, koja podrazumeva određena ograničenja i stalne istrage u vezi sa tim kompanijama.

„Kina će pokrenuti neprestanu istragu protiv tih firmi, što će im visiti kao mač nad glavom. To će oslabiti poverenje investitora i smanjiti im prihod na kineskom tržištu“, rekao je neimenovani izvor kineskom listu, dodajući da će to izazvati i lančanu reakciju na američkom tržištu proizvodnje čipova.

Američke kompanije dobro zarađuju u Kini. Primera radi, od ukupne zarade kompanije „Apple“ u prvom kvartalu ove godine 14,1 odsto dolazi iz Kine. Tezu o ekonomskoj odmazdi podržao je i He Vejven, bivši visoki kineski trgovinski zvaničnik, koji je rekao da bi „Peking trebalo da sprovede ove mere do granice kada SAD više neće tražiti celu ruku, kada im se ponudi prst“. On je pozvao kineske vlasti da „sprovedu detaljnu istragu američkih kompanija“, kako bi „osetile bol“, prenosi „Sputnjik“.

Američki „Wall Street Journal“ naveo je da bi američka industrija čipova, ukoliko budu sprovedene namere Vašingtona, mogla da pretrpi štetu od 36 milijardi dolara. Kada je u pitanju „Boing“, neimenovani izvor lista navodi da Kina može da otkaže sve narudžbe aviona od te kompanije ukoliko SAD pređu „crvenu liniju“, čak i ako bi neke kineske kompanije pretrpele štetu. To bi značilo gotovo sigurnu propast za „Boing“, koji je već blizu bankrota, budući da je Kina najveći svetski kupac aviona.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će Vlada „podržati kineske kompanije, njihova legitimna i legalna prava i interese“, dodajući da sankcije koje uvodi administracija Donalda Trampa, „uništavaju globalne lance proizvodnje, snabdevanja i vrednosti“.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...