Klimatske promene jedan od razloga nestašice kakaoa

El Ninjo utiče i na cenu čokolade

SvetU fokusu

1.8.2024 09:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

El Ninjo utiče i na cenu čokolade El Ninjo utiče i na cenu čokolade
Čokolada poskupljuje u svetu zbog cene sirovine, ali to je uzrok gledano samo „na prvu loptu“. Statističari su izračunali prosečno povećanje cene čokolade u... El Ninjo utiče i na cenu čokolade

Čokolada poskupljuje u svetu zbog cene sirovine, ali to je uzrok gledano samo „na prvu loptu“.

Statističari su izračunali prosečno povećanje cene čokolade u maju od 14 odsto u odnosu na maj prošle godine, a samo ove godine sedam odsto, ali više od 63 odsto od 2017. godine, piše Danas.

Nekoliko faktora je u igri, mada glavni razlog jeste povećanje globalnih cena kakaoa koje su rasle u poslednje tri godine i 2024. dostigle maksimum za 46 godina.

Područja zapadne Afrike koja se bave proizvodnjom kakaoa su najveća u svetu. Vremenski obrasci El Ninja koji negde donose dugotrajnu sušu, a negde obilnu kišu, negativno su uticali na te oblasti. Uticale su i bolesti, ali i geopolitičke tenzije zbog rata Rusije protiv Ukrajine, što utiče na tržište đubriva.

El Ninjo je prouzrokovao suvo vreme u zapadnoj Africi i doprineo problemima na plantažama, kao što je virusna bolest izdanaka.

Foto: Pixabay.com

Nedostatak kakao zrna doveo je ove godine skoro do zatvaranja fabrika za preradu u Obali Slonovače i Gani. Ove dve zemlje daju 60 odsto svetske proizvodnje.

Iako su prinosi smanjeni, globalna potražnja raste. To je stvorilo neravnotežu ponude i tražnje i rezultiralo mnogo višim cenama.

Tržišni stručnjaci predviđaju da će globalnoj nestašici kakaoa uskoro doći kraj. Oporavak proizvodnje kakaoa u najvećim svetskim uzgajalištima trebalo bi da stavi tačku na tu ogromnu nestašicu, prema brokeru robe Marek Group.

Ta grupa očekuje da će proizvodnja kakaoa premašiti potražnju u predstojećoj sezoni 2024/25 koja počinje u oktobru. To bi označilo prvu godinu suficita posle tri uzastopne sezone deficita.

Očekivani bolji vremenski uslovi u zapadnoj Africi, takođe,  će se pozitivno odraziti na proizvodnju kakaoa.

Bloomberg je primetio da je vlažnije vreme u zapadnoj Africi već pomoglo da se cene kakaoa ranije ove godine spuste sa istorijskih maksimuma.

  • Dux011

    1.8.2024 #1 Author

    Bas bezveze…

    Odgovori

  • meli77

    1.8.2024 #2 Author

    Skoro svima omiljeni slatkiš ne bih trebalo puno da poskupi

    Odgovori

  • SABRINA

    1.8.2024 #3 Author

    Ima smisla obzirom da je kakao glavni sastojak.

    Odgovori

  • MARA

    2.8.2024 #4 Author

    Kaki da ne , podrazumeva se da utiče

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.