obezbeđivanje najkraćeg morskog puta između azije i evrope

EU dogovorila početak vojne misije u Crvenom moru

EUSvetU fokusu

19.2.2024 17:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

EU dogovorila početak vojne misije u Crvenom moru EU dogovorila početak vojne misije u Crvenom moru
Ministri spoljnih poslova Evropske unije dogovorili su početak nove vojne misije za zaštitu trgovačkih brodova na Bliskom istoku. Operacija Aspis podrazumeva slanje ratne mornarice... EU dogovorila početak vojne misije u Crvenom moru

Ministri spoljnih poslova Evropske unije dogovorili su početak nove vojne misije za zaštitu trgovačkih brodova na Bliskom istoku.

Operacija Aspis podrazumeva slanje ratne mornarice iz Evrope u Crveno more i okolne vode. Ratni brodovi treba da brane trgovačke od napada militantnih islamističkih Huta iz Jemena.

Militanti su sa napadima počeli pošto je Izrael u oktobru krenuo u ofanzivu na Gazu, odgovarajući na masakr Hamasa.

Nemačka fregata Hesen krenula je sa 240 vojnika 8. februara iz luke Vilhelmshafen na Severnom moru. Do skora je bila u jednom pristaništu na Kritu. Bundestag u petak treba da odobri učešće fregate u misiji, piše DPA.

Hesen je dug 143 metra i naoružan je i sistemom za zaštitu od napada iz vazduha. Napadačkim oružjem može da gađa ciljeve do 160 kilometara udaljenosti. Nemačka, osim fregatom, doprinosi i helikopterima i šalje oficire u Larisu, u Grčkoj, gde je glavni štab operacije.

EU se nada da će brodarske kompanije ponovo bez oklevanja slati svoje trgovačke brodove kroz Crveno more. Zbog napada su mnogi izbegavali ovaj najkraći morski put između Azije i Evrope.

Alternativna trasa oko Rta dobre nade u Južnoj Africi mnogo je duža i skuplja. „Videli smo da napadi Huta na civilna plovila pogađaju privredu čitavog sveta“, rekla je posle sastanka u ponedeljak u Briselu nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok (Annalena Baerbock). Pod napadom nisu samo evropski brodovi, naglasila je Berbok.

  • SABRINA

    20.2.2024 #1 Author

    Ako je toliko učestalo, onda stvarno treba zaštititi trgovačke brodove.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...