EVROPSKE CARINE NA AMERIČKU ROBU Brisel ima pravo da uvede kontrameru, odlučila STO

EUSvetVesti

14.10.2020 10:13 Autor: Vladimir Jokanović 0

EVROPSKE CARINE NA AMERIČKU ROBU Brisel ima pravo da uvede kontrameru, odlučila STO EVROPSKE CARINE NA AMERIČKU ROBU Brisel ima pravo da uvede kontrameru, odlučila STO
Svetska trgovinska organizacija (STO) odlučila je da Evropska unija ima pravo da uvede carine u vrednosti 4,0 milijarde dolara na uvoznu robu iz SAD,... EVROPSKE CARINE NA AMERIČKU ROBU Brisel ima pravo da uvede kontrameru, odlučila STO

Svetska trgovinska organizacija (STO) odlučila je da Evropska unija ima pravo da uvede carine u vrednosti 4,0 milijarde dolara na uvoznu robu iz SAD, kao kontrameru zbog subvencija koje je Vašington odobrio proizvođaču aviona Boing.

Time se nastavlja rekordan trgovinski spor tokom kojeg je Vašington već ranije uveo carine na uvoz pojedinih proizvoda iz Unije, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters. Pregovarači obe strane kažu da bi ova odluka konačno mogla da dovede do razgovora za rešavanje dugogodišnje pravne bitke oko subvencionisaja proizvđača aviona – američkog Boeinga i evropskog Airbusa.

SAD i EU nagovestile su zainteresovanost za rešavanje spora, ali istovremeno se međusobno optužuju da druga strana odbija ozbiljan razgovor. Odluka STO, čije je donošenje odložila pandemija Covid-19, dolazi posle prošlogodišnje presude ove organizacije kojom je Vašingtonu odobreno da uvede carine na 7,5 milijardi dolara vredne uvozne robe iz EU zbog subvencionisanja Airbusa, koji ima proizvodne pogone u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Nemačkoj i Španiji.

Američka vlada saopštila je povodom ove odluke da ne postoji pravni osnov da EU uvede carine s obzirom na to da su subvencije Boeingu već ukinute, na šta iz Brisela poručuju da isto važi i za američke carine uvedene protiv subvencija avionu A380 čija se proizvodnja ukida.

Američki trgovinski predstavnik Robert Lajthajzer (Robert Lighthizer) izjavio je da će bilo kakvo uvođenje tarifa EU na američke avione i drugu robu u iznosu od 4,0 milijarde dolara biti „očigledno u suprotnosti sa principima STO i iznudiće američki odgovor”. Evropska komisija saopštila je da će odustati od uvođenja uvoznih dažbina ako Vašington povuče svoje carine na evropsku robu, uključujući tarife na vina i viski.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...