Prvi samit EU - Kina uživo posle četiri godine

Evropski lideri na sastanku u Pekingu

EUSvet

7.12.2023 14:15 Autor: Vladimir Jokanović 1

Evropski lideri na sastanku u Pekingu Evropski lideri na sastanku u Pekingu
Kineski predsednik Si Đinping rekao je u četvrtak u Pekingu na sastanku sa liderima Evropske unije da bi Kina i EU trebalo da podrže... Evropski lideri na sastanku u Pekingu

Kineski predsednik Si Đinping rekao je u četvrtak u Pekingu na sastanku sa liderima Evropske unije da bi Kina i EU trebalo da podrže „sveobuhvatno stratešlp partnerstvo“, saopštilo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

Na prvom samitu Kina- EU uživo od 2019. godine, na kojem su iz Brisela doputovali predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel (Charles Michel) i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen), Si je istakao da dve strane „treba da se klone raznih vrsta mešanja i da pojačaju dijalog i saradnju“, aludirajući na veze EU sa SAD, prenosi japanska agencija KyodoNews.

Sastanak u kineskoj prestonici usledio je ubrzo nakon što je Italija zvanično obavestila Kinu o svom povlačenju iz potpisane inicijative za projekte globalne infrastrukture „Pojas i put“. Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova nije potvrdio da li je Rim zvanično obavestio Peking da se povlači iz inicijative. On je naglasio da se Kina „čvrsto protivi pokušajima da se ocrni i sabotira saradnja u okviru ‘Pojasa i puta’ ili da se podstiču blokade i podele“.

Fon der Lajen navela je u uvodnom izlaganju da Brisel i Peking imaju „zajednički interes za mir i bezbednost u efikasnom funkcionisanju međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima“. Ona je takođe pozvala na prekid agresije na Ukrajinu. Kineski predsednik dodao je da Kina i EU moraju da se suprotstave blokovskoj konfrontaciji i da se političkim sredstvima pozabave međunarodnim i regionalnim žarištima.

Šefica EK izrazila je želju EU da razgovara o tome kako da rebalansira svoje ekonomske odnose sa Kinom, rekavši da postoje „očigledne neravnoteže i razlike koje moramo da rešimo“. Trgovinski deficit EU sa Kinom narastao je na oko 400 milijardi evra u 2022. godini. Brisel je pokrenuo istragu o kineskim subvencijama za električna vozila koja se izvoze u EU, što bi moglo da rezultira uvođenjem kompanzacionih carina.

Očekivanja uoči samita nisu bila velika, pa se još pre desetak dana znalo da neće biti zajedničke izjave. EU je nezadovoljna što njene kompanije nisu uživale otvoren pristup rastućoj kineskoj srednjoj klasi, dok se evropsko tržište pokazalo unosnim za privlačenje kineskih investicija i izvoza.

Prema rečima Fon der Lajen, Evropa će krenuti svojim putem, ali deli mnoge zabrinutosti Vašingtona, uključujući podršku Kine Rusiji, uprkos ratu u Ukrajini. Brisel je takođe zabrinut zbog nastupa Kine na klimatskom samitu COP28 u Dubaiju, jer strahuje da bi Peking mogao da ne ispuni svoja obećanja o smanjenju emisije gasova sa efektima staklene bašte.

  • SHALIMAR

    7.12.2023 #1 Author

    Sta ocekuju od Kine,da im se povinuje?Smesno stvarno..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...