Američka centralna banka i dalje veoma oprezna

Fed opet ostavio kamatne stope nepromenjenim

BankeBerzaPoslovanjeSvet

12.6.2024 22:04 Autor: Vladimir Jokanović 3

Fed opet ostavio kamatne stope nepromenjenim Fed opet ostavio kamatne stope nepromenjenim
Ne očekujem da će Fed pre američkih predsedničkih izbora u novembru odlučiti da smanji kamatne stope, jer je to suviše osetljivo pitanje, pre svega... Fed opet ostavio kamatne stope nepromenjenim

Ne očekujem da će Fed pre američkih predsedničkih izbora u novembru odlučiti da smanji kamatne stope, jer je to suviše osetljivo pitanje, pre svega zbog tržišta obveznica, ocenio je za Biznis.rs profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Đorđe Đukić nakon odluke američke centralne banke da zadrži kamatne stope nepromenjenim.

„Očigledno je da su tržišni akteri koji su predviđali tri smanjenja po 25 baznih poena (0,25 odsto) u ovoj godini imali pogrešne procene, odnosno da su ‘tumarali’ u svojim predviđanjima, jer još nema obaranja inflacije prema cilajnih dva odsto“, naveo je Đukić.

On je istakao da je za Fed ključna relacija moći dolara i tržišta hartija od vrednosti, kao i da su tržišni akteri sve više saglasni da ne postoji „sidro“, odnosno da je poslednjih meseci postignut skroman napredak prema održivom kretanju inflacije ka ciljanom okviru od dva odsto.

Komitet za otvoreno tržište (FOMC) američke centralne banke odlučio je u sredu da zadrži kamatne stope na postojećem rasponu od 5,25 do 5,50 procenata, premda je ranije istog dana izveštaj o inflaciji u SAD pokazao da je ona usporila u maju na 3,3 odsto, nakon 3,4 odsto u aprilu.

FOMC je naveo da ne očekuje da će biti prikladno smanjenje ciljanog raspona dok ne stekne veće poverenje da se inflacija održivo kreće ka dva procenta, kao i da će nastaviti da prati implikacije pristiglih informacija na ekonomske izglede. FOMC je istakao da je spreman da prilagodi stav monetarne politike po potrebi ako se pojave rizici koji bi mogli ometati postizanje ciljeva.

Čekanje u redu
Foto: Shutterstock

„Skeptičan sam da će Fed smanjiti kamatne stope pre novembra zbog stope nezaposlenosti koja je oko četiri odsto i očekivanog rasta BDP-a za 2,1 procenat. Sve je više ekonomista koji zastupaju stav da se ciljana inflacija pomeri na tri odsto“, rekao je Đukić, dodajući da mnogi geopolitički faktori takođe igraju ulogu izazivajući nestabilnost.

Prilikom procene odgovarajućeg stava monetarne politike, FOMC će uzeti u obzir širok spektar informacija, uključujući pokazatelje o uslovima na tržištu rada, inflacionim pritiscima i očekivanjima, kao i finansijskim i međunarodnim dešavanjima, navedeno je u saopštenju američke centralne banke.

Prema oceni dekana Beogradske bankarske akademije profesora Zorana Grubišića, Fed će nastaviti da postupa oprezno, vodeći računa o kredibilnosti, zbog čega će sačekati da se trend opadanja inflacije stabilizuje.

„Za razliku od Evropske centralne banke (ECB), američki Fed vodi politiku prema Tejlorovom pravilu, uzimajući u obzir ne samo inflaciju nego i nezaposlenost. Istovremeno, situacija u vezi sa privrednim rastom mnogo je povoljnija u SAD nego u evrozoni, koja se praktično našla u stagflaciji, odnosno istovremenoj inflaciji i stagnaciji privrednog rasta, koji je na ivici recesije“, naveo je Grubišić za Biznis.rs.

Američki ekonomisti u većini su predvideli da će se Fed na sastanku u sredu još jednom uzdržati od smanjenja kamatnih stopa, kao i da će samo jednom smanjiti kamatne stope u tekućoj godini, jer dugotrajna inflacija prisiljava centralnu banku SAD da prilagodi svoj raspored smanjenja troškova zaduživanja.

Inflacija u maju opala je na 3,3 odsto, sa 3,4 odsto u aprilu, što je dalo nadu da se rast cena vraća prema ciljanom okviru od dva odsto. To je svakako ohrabrenje za aktuelnu administraciju i američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) pred izbore u novembru, na kojima će on biti kandidat Demokratske stranke za još jedan mandat.

To znači da će troškovi zaduživanja ostati nepromenjeni, po kamatnim stopama od 5,25 do 5,50 procenata, što je najviše u poslednje 23 godine. Podsetimo, Evropska centralna banka smanjila je prošle nedelje kamatne stope za 0,25 odsto, iako je inflacija u maju porasla na 2,6 odsto sa 2,4 odsto u aprilu.

  • ELLA

    13.6.2024 #1 Author

    Podigli su kamate na maksimum pa su sada oprezni

    Odgovori

    • VladimirNS

      14.6.2024 #2 Author

      Kakav maksimum. Ovo su nekada bili normalne referentne. Išli su i do 20%. U Rusiji Vam je i danas 16%, u Turskoj 40%.

      Odgovori

  • DOBRILA

    14.6.2024 #3 Author

    Nista sto se ne ocekuje…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.