U očekivanju ažurirane ekonomske projekcije Feda

Američka centralna banka verovatno će zadržati postojeće kamatne stope

BankeSvet

10.6.2024 14:07 Autor: Vladimir Jokanović 3

Američka centralna banka verovatno će zadržati postojeće kamatne stope Američka centralna banka verovatno će zadržati postojeće kamatne stope
Ažurirane ekonomske projekcije zvaničnika Federalnih rezervi ove nedelje verovatno će pokazati manje smanjenja kamatnih stopa nego što su kreatori politike očekivali pre tri meseca,... Američka centralna banka verovatno će zadržati postojeće kamatne stope

Ažurirane ekonomske projekcije zvaničnika Federalnih rezervi ove nedelje verovatno će pokazati manje smanjenja kamatnih stopa nego što su kreatori politike očekivali pre tri meseca, bržu očekivanu inflaciju i sporiji rast.

Ova precizna ekonomska prognoza nosiće težinu autoriteta centralne banke SAD. Takođe može doći sa upozorenjem potrošačima od predsednika Federalnih rezervi Džeroma Pauela (Jerome Powell), prenosi Reuters.

Leri Mejer (Larry Meyer), bivši guverner Federalnih rezervi koji sada vodi konsultantsku firmu Monetary Policy Analytics, naglasio je važnost koherentnosti koja povezuje makroekonomske izglede i strategiju politike. On je istakao da bi trebalo obratiti više pažnje na alternativne scenarije.

Od kraja prošle godine, preciznost nije bila saveznik Federalnih rezervi, jer su zvaničnici predvideli tri smanjenja kamatnih stopa za ovu godinu, ali ih je inflacija koja nije opala kako se očekivalo, iznenadila. Kao rezultat toga, verovatno će revidirati prognozu na samo dva smanjenja kamatnih stopa od po 0,25 odsto za ovu godinu ili možda samo jedno, što takođe nije sigurno.

Američko Ministarstvo rada objaviće nove podatke o inflaciji u sredu, nekoliko sati pre nego što Fed bude objavio ažurirane projekcije i novu izjavu o politici. Očekuje se da će američka centralna banka zadržati svoju referentnu kamatnu stopu u rasponu od 5,25 do 5,50 odsto.

Ključni pokazatelji inflacije jedva su se pomerili od poslednje projekcije u martu i sastanka o politici održanog krajem aprila, ostavljajući zvaničnike opreznima oko početnog smanjenja kamatnih stopa dok inflacija ne bude niža. Konkretno, inflacija u novoj izjavi o politici verovatno će i dalje biti opisana kao „povišena“, odlažući debatu o smanjenju kamatnih stopa za kasnije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.