predsednik sindikata odluku nazvao "sramnom"

Ford pauzirao investiciju u novu fabriku akumulatora zbog štrajka

Svet

26.9.2023 09:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Ford pauzirao investiciju u novu fabriku akumulatora zbog štrajka Ford pauzirao investiciju u novu fabriku akumulatora zbog štrajka
Kompanija Ford Motor saopštila je da je pauzirala izgradnju farbike akumulatora za električna vozila vredne 3,5 milijardi dolara u Mičigenu, navodeći zabrinutost u vezi... Ford pauzirao investiciju u novu fabriku akumulatora zbog štrajka

Kompanija Ford Motor saopštila je da je pauzirala izgradnju farbike akumulatora za električna vozila vredne 3,5 milijardi dolara u Mičigenu, navodeći zabrinutost u vezi sa sposobnošću da konkurentno upravlja proizvodnim pogonom u trenutku kada su aktuelni pregovori o obustavi štrajka fabričkih radnika u celoj industriji.

Predsednik sindikata United Auto Workers (UAW) Šon Fejn (Shawn Fein) osudio je Ford, rekavši da je kompanijina objava „sramna, jedva prikrivena pretnja Forda da će smanjiti broj radnih mesta… Mi jednostavno tražimo pravedan prelazak na proizvodnju električnih vozila, a Ford umesto toga pojačava svoj otpor”.

Ford je u više navrata podizao svoju ponudu sindikatu u tekućim pregovorima, ali do dogovora ipak nije došlo, piše Reuters. Sudbina radnika fabrike akumulatora ostala je jedno od ključnih pitanja u pregovorima sa “Detroitskom trojkom” (Ford, GM, Stellantis-Chrysler) čuvenih automobilskih proizvođača.

Iz Forda su u ponedeljak odbili da kažu koji je konkretan razlog izazvao najnoviju odluku, ali je napomenuto da to ne znači da je investicija i zauvek obustavjena.

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) će danas posetiti Mičigen kako bi razgovarao sa radnicima koji protestuju.

Ford je u februaru najavio planove za izgradnju fabrike u Mičigenu, u očekivanju da će proizvodnja baterija u Sjedinjenim Američkim Državama pomoći njemu i kineskom partneru CATL da privuče američke kupce.

Guvernerka Mičigena Grečen Vitmer (Gretchen Whitmer) rekla je da je “Ford bio jasan da je ovo samo pauza, a mi ćemo nastaviti da se zalažemo za uspešne pregovore između velike trojke domaćih proizvođača i UAW-a kako bi stanovnici Mičigena mogli da se vrate poslu radeći ono što najbolje rade”.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...