Očekuje se pad cena od dva do pet odsto

Francuski supermarketi traže od velikih proizvođača smanjenje cena

EUSvet

21.9.2023 08:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Francuski supermarketi traže od velikih proizvođača smanjenje cena Francuski supermarketi traže od velikih proizvođača smanjenje cena
U redovnim pregovorima, francuski supermarketi mogli bi da traže od proizvođača robe široke potrošnje da smanje cene za dva do pet odsto, izjavio je... Francuski supermarketi traže od velikih proizvođača smanjenje cena

U redovnim pregovorima, francuski supermarketi mogli bi da traže od proizvođača robe široke potrošnje da smanje cene za dva do pet odsto, izjavio je direktor lanca supermarketa Les Mousquetaires Tjeri Kotijar (Thierry Cotillard).

Francuski maloprodajni lanci kritikovali su proizvođače robe široke potrošnje kao što su Unilever i Nestle zbog, kako kažu, neopravdanog povećanja cena. Vlada je, takođe, pojačala pritisak, zahtevajući da se oni smanje, piše SEEbiz.

Niži troškovi sirovina i energije znače jeftiniju proizvodnju hrane i drugih potrošačkih dobara, što bi trebalo da se odrazi i na cene utvrđene u pregovorima, rekao je Kotijar. „Verovatno ćemo moći da tražimo od velikih proizvođača da smanje cene za dva do pet odsto“, dodao je prvi čovek supermarketa Les Mousquetaires.

Kotijar tvrdi da je njegova kompanija u Portugalu uspela da postigne niže cene u pregovorima sa proizvođačima robe široke potrošnje jer tamo ne pregovaraju samo jednom godišnje. „Čini nam se da je naš zahtev da pregovaramo tokom cele godine, kao i naši prijatelji u Portugalu i Španiji, potpuno legitiman“, rekao je on.

Francuska je uredbom odredila godišnje pregovore o cenama od 1. decembra do 1. marta i razmatra zakon koji bi pomerio njihov početak za septembar i završetak za 15. januar.

A generalni direktor marketa Carrefour, Aleksandar Bompar (Alexandre Bompard), poručio je poslanicima u francuskom parlamentu da pregovore prepuste trgovcima i proizvođačima. „Kada je u pitanju naš odnos sa proizvođačima robe široke potrošnje, molimo da nam verujete i pustite nas da pregovaramo“, rekao je Bompar.

  • SABRINA

    21.9.2023 #1 Author

    I jeste najbolje ako mogu da se dogovore proizvođači i trgovci.

    Odgovori

  • jevtić

    21.9.2023 #2 Author

    Super ako se dogovore

    Odgovori

  • Lelica

    24.9.2023 #3 Author

    Bitno je da se cene smanje.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...