vlada namerava da se iseli iz Džakarte

Glavni grad Indonezije proglašen za najzagađeniji na svetu

EkologijaSvetU fokusu

9.8.2023 18:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Glavni grad Indonezije proglašen za najzagađeniji na svetu Glavni grad Indonezije proglašen za najzagađeniji na svetu
Džakarta, glavni grad Indonezije, na vrhu je liste najzagađenijih gradova na svetu, jer se od maja konstantno nalazila među prvih 10, prema podacima švajcarske... Glavni grad Indonezije proglašen za najzagađeniji na svetu

Džakarta, glavni grad Indonezije, na vrhu je liste najzagađenijih gradova na svetu, jer se od maja konstantno nalazila među prvih 10, prema podacima švajcarske kompanije za tehnologiju kvaliteta vazduha IQAir.

Ovaj grad, sa populacijom koja prelazi više od 10 miliona stanovnika, registruje nezdrave nivoe zagađenja vazduha skoro svakog dana, ukazuju iz IQAira, prenosi Reuters.

Stanovnici Džakarte se dugo žale na toksičan vazduh koji prouzrokuju saobraćaj, industrijski dim i elektrane na ugalj. Neki od njih su pokrenuli i dobili građansku parnicu 2021. godine tražeći od vlade da preduzme mere za kontrolu zagađenja vazduha.

Sud je tada doneo odluku da predsednik Džoko Vidodo (Joko Widodo) mora da uspostavi nacionalne standarde kvaliteta vazduha kako bi zaštitio zdravlje ljudi, a ministar zdravlja i guverner Džakarte moraju da osmisle strategije za kontrolu zagađenja vazduha.

Ipak, Natan Roestandi (Nathan Roestandy), suosnivač aplikacije za kvalitet vazduha Nafas Indonesia, rekao je da se nivo zagađenja nastavlja pogoršavati.

„Udahnemo više od 20.000 puta dnevno. Ako svakodnevno unosimo zagađen vazduh, to može dovesti do respiratornih i plućnih bolesti, čak i astme. To može uticati na kognitivni razvoj dece ili čak na mentalno zdravlje“, rekao je on.

Upitan o problemu zagađenja Džakarte, predsednik Vidodo je rekao novinarima da bi rešenje bilo preseljenje glavnog grada zemlje iz Džakarte u Nusantaru, koju njegova vlada trenutno gradi od temelja na ostrvu Borneo.

Indonezija bi sledeće godine trebalo da imenuje Nusantaru za novu prestonicu i tamo bi trebalo da se preseli najmanje 16.000 državnih službenika, vojske i policije.

  • DASHA

    11.8.2023 #1 Author

    Jao Boze! A upitno je da li bi preseljenje glavnog grada zaista bilo resenje….

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...