azijsko-pacifički region zabeležio najjače rezultate u odnosu na prethodnu godinu

Globalni avio-saobraćaj na korak do potpunog oporavka

BiznisSvet

10.1.2024 18:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Globalni avio-saobraćaj na korak do potpunog oporavka Globalni avio-saobraćaj na korak do potpunog oporavka
Svetski vazdušni saobraćaj u novembru 2023. godine dostigao je 99,1 odsto svog nivoa pre korona virusa, pokazali su podaci sektorske grupe. Prema Međunarodnoj asocijaciji... Globalni avio-saobraćaj na korak do potpunog oporavka

Svetski vazdušni saobraćaj u novembru 2023. godine dostigao je 99,1 odsto svog nivoa pre korona virusa, pokazali su podaci sektorske grupe.

Prema Međunarodnoj asocijaciji vazdušnog saobraćaja (IATA), ukupan vazdušni saobraćaj, meren prihodovnim putničkim kilometrima ili RPK, porastao je 29,7 odsto na godišnjem nivou u novembru, prenosi Anadolu Agency.

„Sve bliže se približavamo vrhuncu iz 2019. godine za vazdušna putovanja. Ekonomski promenljivi vetrovi ne sprečavaju ljude da lete“, rekao je Vili Volš, generalni direktor IATA.

Zahvaljujući snažnom oporavku u Kini i solidnoj potražnji za praznikom zahvalnosti u SAD, domaći saobraćaj u novembru porastao je za 34,8 odsto u odnosu na godinu ranije.

Ukupan domaći saobraćaj u novembru 2023. bio je 6,7 odsto iznad nivoa iz novembra 2019. godine, navodi se u saopštenju IATA.

Međunarodni saobraćaj je porastao za 26,4 procenta u odnosu na prethodnu godinu, a RPK je dostigao 94,5 odsto nivoa iz novembra 2019.

Sva tržišta su zabeležila poboljšanje u mesecu, a azijsko-pacifički region je zabeležio najjače rezultate u odnosu na prethodnu godinu.

Odvojeni podaci IATA-e u utorak su pokazali da je globalna potražnja za vazdušnim teretom, merena u tonskim kilometrima, porasla za 8,3 odsto u odnosu na novembar 2022.

Kapacitet – meren u raspoloživim tonskim kilometrima tereta – porastao je za 13,7 odsto u odnosu na prethodnu godinu u novembru 2023.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...