Dramatično upozorenje generalnog sekretara UN

Gutereš: Svet koketira sa klimatskim katastrofama

Svet

18.1.2023 15:21 Autor: Vladimir Jokanović 6

Gutereš: Svet koketira sa klimatskim katastrofama Gutereš: Svet koketira sa klimatskim katastrofama
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš (Antonio Guterres) kritikovao je proizvođače fosilnih goriva u obraćanju Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, navodeći da svet „koketira sa... Gutereš: Svet koketira sa klimatskim katastrofama

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš (Antonio Guterres) kritikovao je proizvođače fosilnih goriva u obraćanju Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, navodeći da svet „koketira sa klimatskim katastrofama“, kao i da svaka nedelja donosi novu strašnu priču.

Posvećenost ograničavanju globalnog zagrevanja na 1,5 stepeni Celzijusovih do 2050. godine skoro da je propala, prema oceni Gutereša koju je izneo u uvodnom delu panela posvećenog globalnom zagrevanju i klimatskim promenama, prenosi Guardian.

On je naveo da će bez daljeg delovanja temperatura porasti za 2,8 stepeni, što će „za mnoge biti smrtna presuda“.

Generalni sekretar UN rekao je da to nije iznenađenje nakon saznanja da je svojevremeno kompanija ExxonMobil nezvanično predvidela globalno zagrevanje, a zatim podrivala nauku kako bi zaštitila osnovnu delatnost.

„Prošle nedelje smo saznali da su određeni proizvođači fosilnih goriva sedamdesetih bili potpuno svesni da njihov onosvni proizvod zagreva našu planetu. Baš kao i duvanska industrija, oni su grubo pogazili sopstvenu nauku“, rekao je Gutereš, ističući da za veliku laž treba da se odgovara.

Američke savezne države izborile su 1998. godine značajnu naknadu na suđenju duvanskim kompanijama. Sud je naložio kompanijama da plate 246 milijardi dolara za troškove lečenja pušača od štetnih efekata cigareta.

Studija iz sedamdesetih, koju je prošle nedelje objavio časopis Science pokazala je da su naučnici kompanije ExxonMobil modelirali i predvideli globalno zagrevanje sa „šokantnom tačnošću“. Kompanija je ipak negirala nauku o klimi u narednim decenijama.

U odgovorima na pitanja o tome ExxonMobil tvrdi da greše oni koji govore da je kompanija nešto znala.

  • MIŠKOVIĆ

    18.1.2023 #1 Author

    Sve su to samo priče upozorenja i pretnje ali suština je da se glavešine samo goste našim novcem i pričaju prazne price
    Treba konkretno delovati

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    18.1.2023 #2 Author

    Sve su priče nameštene i preuvelicane i izqa njih stoje intderesi raznih svetskih moćnik koji ne žele dobro ovoj planeti a naročito ljudima na planeti. U imed zelene agende cilj im je da od nas naprave robove.

    Odgovori

  • GOCA BG

    18.1.2023 #3 Author

    Sve je na recima,dela nema ni u najavi…

    Odgovori

  • Jovana24

    18.1.2023 #4 Author

    Da, da , zagrevanje…

    Odgovori

  • TATJANA

    19.1.2023 #5 Author

    Uglavnom su se preorijentisali na neke druge ciljeve, što nije dobro

    Odgovori

  • MAJALG

    22.1.2023 #6 Author

    Nazalost lose se ophodimo prema prirodi samim tim pritoda nam tako uzvraca. Ne mozemo da ocekujemo nista bolje.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...