SAD upozorava da ističe vreme za borbu protiv klimatskih promena

Keri: Potrebni su novac, novac i novac

Svet

17.1.2023 10:54 Autor: Vladimir Jokanović 4

Keri: Potrebni su novac, novac i novac Keri: Potrebni su novac, novac i novac
Američki izaslanik za klimatsku politiku Džon Keri (John Kerry) rekao je u utorak u Davosu da ističe vreme za hvatanje u koštac sa klimatskim... Keri: Potrebni su novac, novac i novac

Američki izaslanik za klimatsku politiku Džon Keri (John Kerry) rekao je u utorak u Davosu da ističe vreme za hvatanje u koštac sa klimatskim promenama i da nije uveren da će na vreme biti uspostavljena ekonomija sa niskim sadržajem ugljenika kako bi se izbegli najgori uticaji promene klime.

Prema njegovim rečima, ono što je najpotrebnije u borbi protiv klimatskih promena i za uspostavljanje ekonomije sa niskim sadržajem ugljenika su „novac, novac i novac“, prenosi Reuters.

Izvršni direktor Međunarodne agencije za energiju (IEA) Fatih Birol rekao je u Davosu da je novi američki zakon o smanjenju inflacije usmeren na borbu protiv domaće inflacije najvažniji klimatski sporazum od Pariskog sporazuma iz 2016. godine.

Govoreći na panelu o energetskoj bezbednosti, Birol je ocenio da će Zakon podstaći ulaganja u čistiju energiju. On je naveo da je energetska bezbednost sada najveći pokretač ulaganja u klimu. Predstavnici nekih velikih naftnih kompanija u SAD naveli su da je zakon kojim se predviđa 430 milijardi subvencija za čistu energiju veoma važan za razvoj novih tehnologija.

Podsetimo, iako su evropske zemlje načelno pozdravile novu posvećenost energetskoj tranziciji, mnoge su izrazile ozbiljnu zabrinutost zbog američkog zakona, jer bi evropska industrija mogla da se preseli u SAD privučena subvencijama, što bi bio razoran udarac za evropsku ekonomiju.

Svetski ekonomski forum (SEF) vratio se u Davos na svoje prvo zimsko zasedanje u poslednje tri godine sa velikim očekivanjima. Na elitnom godišnjem samitu očekuje se rekordan broj vladinih zvaničnika i poslovnih lidera, ali se nad skupom nadvila senka predstojeće recesije koju, prema anketama, očekuje oko dve trećine učesnika SEF-a.

Zabrinutost oko pravca globalne ekonomije, stalna inflacija, fragmentacija i usporene rast, visoko su na dnevnom redu SEF-a, kao i rat u Ukrajini, prenosi CNBC.

Investitori takođe prate ekonomske podatke iz Kine, koji pokazuju da je tamošnji rast BDP-a usporen u 2022. godini do nivoa koji nije viđen decenijama.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...