Rezultati ankete Svetskog ekonomskog foruma u Davosu

Dve trećine glavnih ekonomista očekuje globalnu recesiju

Svet

16.1.2023 15:55 Autor: Vladimir Jokanović 5

Dve trećine glavnih ekonomista očekuje globalnu recesiju Dve trećine glavnih ekonomista očekuje globalnu recesiju
Dve trećine glavnih ekonomista u privatnom i javnom sektoru koje je anketirao Svetski ekonomski forum očekuje globalnu recesiju u 2023. godini, saopštio je u... Dve trećine glavnih ekonomista očekuje globalnu recesiju

Dve trećine glavnih ekonomista u privatnom i javnom sektoru koje je anketirao Svetski ekonomski forum očekuje globalnu recesiju u 2023. godini, saopštio je u ponedeljak organizator skupa u Davosu, koji će biti otvoren u ponedeljak posle podne.

Oko 18 odsto ispitanih smatra da je svetska recesija „veoma verovatna“, što je dvostruko više nego u prethodnom istraživanju sprovedenom u septembru prošle godine. Samo jedna trećina ispitanika u istraživanju ocenila je da je recesija malo verovatna ove godine, prenosi Reuters.

„Trenutna visoka inflacija, nizak rast, visok dug i visoka fragmentacija okruženja smanjuju podsticaje za investicije potrebne za povratak na rast i podizanje životnog standarda za najugroženije u svetu“, navode organizatori foruma u Davosu.

Rezultati ankete zasnovani su na 22 odgovora grupe viših ekonomista iz međunarodnih agencija, uključujući Međunarodni monetarni fond, investicione banje, multinacionalne kompanije i grupe za reosiguranje. Istraživanje je usledilo nakon što je Svetska banka prošle nedelje smanjila svoje prognoze rasta za ovu godinu na nivoe blizu recesije.

Prognoza Svetske banke važi za mnoge zemlje, jer se pojačava uticaj povećanja kamatnih stopa centralnih banaka, nastavka rata u Ukrajini i pada glavnih svetskih ekonomskih pokretača. Kada je reč o inflaciji, rezultati ankete pokazali su velike regionalne varijacije, a njen nizak nivo očekuje se u Kini, a visok u Evropi.

  • SUNCOKRET

    16.1.2023 #1 Author

    Recesija je izvesna u Evropi. Političari su pod jakim neobjašnjiv uticajem Amerike svesno prihvati ulogu uništenja i usporavanja rasta svojih ekonomija. Teško je naslutiti kako je ovo Amerika uspela da izvede.

    Odgovori

  • Dragana

    16.1.2023 #2 Author

    Pa to je scenario…

    Odgovori

  • Emilija

    16.1.2023 #3 Author

    Sigurno postoji dobro utaban plan

    Odgovori

  • GOCA BG

    16.1.2023 #4 Author

    Zna se ko ima dirigentsku palicu,tako da svi sviraju kako im se kaze…

    Odgovori

  • TATJANA

    17.1.2023 #5 Author

    Cilj je da je oslabe i stave pod svoju cizmu

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...