Politička, poslovna i akademska elita uskoro se ponovo okuplja u Davosu

Globalna ekonomija će se boriti s posledicama pandemije i rata u Ukrajini naredne dve godine

SvetVesti

11.1.2023 18:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Globalna ekonomija će se boriti s posledicama pandemije i rata u Ukrajini naredne dve godine Globalna ekonomija će se boriti s posledicama pandemije i rata u Ukrajini naredne dve godine
Recesija, kriza troškova života i rast dugovanja će dominirati globalnom ekonomijom u naredne dve godine dok se bude borila da prevaziđe posledice od pandemije... Globalna ekonomija će se boriti s posledicama pandemije i rata u Ukrajini naredne dve godine

Recesija, kriza troškova života i rast dugovanja će dominirati globalnom ekonomijom u naredne dve godine dok se bude borila da prevaziđe posledice od pandemije i rata u Ukrajini, pokazalo je istraživanje Svetskog ekonomskog foruma.

Izveštaj o globalnim rizicima Svetskog ekonomskog foruma, sa anketom u kojoj učestvuje 1.200 profesionalaca, koju je sastavila fondacija sa sedištem u Ženevi, sugeriše da će u borbi sa  “energetskom, inflacionom, prehrambenom i bezbednosnom krizom”, biti malo vremena za predah.

Skoro sedam od 10 ispitanika smatra da će u narednom periodu biti dominantna volatilnost ekonomija, praćena višestrukim šokovima, a petina njih se plaši “katastrofalnih ishoda” u narednoj deceniji, piše Bloomberg.

Najneposredniji rizik predstavlja kriza troškova života, dok najveće dugoročne pretnje predstavljaju klimatske promene, pokazalo je istraživanje. Sadia Zaidi (Saadia Zahidi) generalna direktorka Svetskog ekonomskog foruma, izrazila je zabrinutost zbog mogućnosti da će svet ući u “začarani krug”.

“Veoma mali broj lidera nove generacije prošlo je kroz tradicionalne rizike u vezi sa nestašicom hrane i energenata, istovremeno se boreći sa predstojećim dugovanjima i klimatskim problemima. Biće nam neophodan novi, mnogo agilniji vid vođstva“, rekla je ona Fransin Lakva (Francine Lacqua) za Bloomberg TV.

Godišnji sastanci Svetskog ekonomskog foruma u Davosu zakazani su za sledeću nedelju, gde će poslovna, politička i akademska elita podeliti uvide i početi da pravi planove za narednu godinu.

U izveštaju se poziva na globalnu saradnju i upozorava da, ako vlade pogrešno postupe u vezi sa trenutnom krizom, “ postoji rizik da nastanu ozbiljni društveni problemi, jer ulaganja u zdravstvo, obrazovanje i ekonomski razvoj prestaju, što dodatno urušava socijalnu koheziju (uslovi za društveni i ekonomski razvoj)“.

  • Jovana24

    11.1.2023 #1 Author

    Ma da da, uvek ce naci sta ce biti razlog za neku krizu…

    Odgovori

  • Maria

    11.1.2023 #2 Author

    A jel to gotov rat?

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    12.1.2023 #3 Author

    Kada se planski radi u velikim ekonomija a lakše će bogate ekonomije prebroditi krizu. Uvek je najteže nerazvijenim zemljama i stanovnistvu

    Odgovori

  • GOCA BG

    15.1.2023 #4 Author

    Koja je svrha kad rat i dalje traje…

    Odgovori

  • MALENA

    22.1.2023 #5 Author

    Jos nesto ce se naci da se produzi

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...