investicija vredna 1,37 milijardi evra

Hyundai planira fabriku za proizvodnju e-automobila

AutomobiliLifestyleSvet

10.5.2023 13:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Hyundai planira fabriku za proizvodnju e-automobila Hyundai planira fabriku za proizvodnju e-automobila
Auto-gigant Hyundai je najavio izgradnju fabrike za električne automobile u Ulsanu u Južnoj Koreji. Izgradnja bi trebalo da počne u četvrtom kvartalu ove godine,... Hyundai planira fabriku za proizvodnju e-automobila

Auto-gigant Hyundai je najavio izgradnju fabrike za električne automobile u Ulsanu u Južnoj Koreji. Izgradnja bi trebalo da počne u četvrtom kvartalu ove godine, a proizvodnja u drugoj polovini 2025, sa godišnjim kapacitetom od 150.000 električnih automobila.

Ovu vest preneli su korejski mediji, pozivajući se na zvanične izjave rukovodilaca Hyundai-a i južnokorejskim ministrom finansija Ču Kjung Hoom.

Prema raspoloživim informacijama, proizvođač automobila želi da uloži dva triliona vona u izgradnju fabrike, što je ekvivalentno oko 1,37 milijardi evra. Nova zgrada će biti prva Hyundai-jeva nova domaća fabrika u proteklih 29 godina. Poslednje otvaranje proizvodnog pogona (onog u Asanu) datira iz 1996. godine, prenosi Electrive.com.

U aprilu je Kia takođe najavila da će započeti izgradnju novog pogona za proizvodnju električnih „namenskih vozila“ (PBV), koja bi takođe trebalo da bude puštena u rad u drugoj polovini 2025. sa godišnjim kapacitetom od 150.000 električnih automobila.

Fabrika PBV biće izgrađena na mestu postojeće Kijine fabrike u Hvasongu u provinciji Gjonggi. Najnoviji medijski izveštaji takođe navode da Kia paralelno ima za cilj da u prvoj polovini godine neke od svojih pogona za motore sa unutrašnjim sagorevanjem u svojoj fabrici Gvangmieong u Gieonggiju, pretvori u EV fabrike.

Hyundai Motor Group je tek u aprilu predstavila opsežne investicione planove, u cilju da postane jedan od tri najveća svetska proizvođača električnih automobila do 2030.

U tu svrhu, južnokorejska grupa trebalo bi da uloži ukupno do 24 triliona vona (ekvivalentno oko 16,6 milijardi evra) za povećanje proizvodnje i izvoza. Grupa sa brendovima Hyundai Motor, Kia i dobavljačem Hyundai Mobis posebno ima za cilj da ponudi ukupno 31 električni model, pri čemu će se veliki deo električnih automobila na baterije proizvoditi u Južnoj Koreji.

  • SHALIMAR

    13.5.2023 #1 Author

    Utrkuju se ko ce biti konkurentniji na trzistu…

    Odgovori

  • Vale

    14.5.2023 #2 Author

    Veliki izbor automobila na baterije

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...